Рецепта за най-добрите палачинки

Искате ли да опитате палачинките на нашите готвачи от Chefparade? Нищо чудно! Те са универсален коз в ръкава ви - чудесна закуска и бърз десерт, когато вашите посетители имат желание за нещо сладко (или са гладни). Независимо дали ще ги напълните с плодове, шоколад, прясно сирене или просто с това, което намерите в хладилника, няма да сбъркате с тази рецепта.

Съставки
  • 125 г обикновено брашно
  • 2 яйца
  • 300 мл мляко
  • четвърт чаена лъжичка сол
  • масло за пържене

crepes
Процедура
  1. V чаши смесете брашното, солта и евентуално захарта. В друга купа разбийте яйцата с млякото.
  2. Постепенно добавете течните съставки към брашното и разбийте с бъркалкадокато се получи гладко тесто без бучки. Идеалното тесто трябва да е с консистенцията на гъста сметана.
  3. Покрийте тестото и го оставете да почине в хладилника поне 15-30 минути, но може и за цяла нощ или по-дълго, тъй като може да престои до 24 часа.
  4. Загрейте тиган на силен огън. Щом поставите дланта си на около 5 см над тигана и от нея започне да се излъчва топлина, значи е време за първата палачинка.
  5. Добавете една чаена лъжичка масло в тигана и намалете температурата на средна.
  6. Леко разбъркайте тестото и черпак изсипете в тигана. Веднага наклонете тигана от една страна на друга, за да разпределите тестото равномерно по дъното. Ако тестото е достатъчно тънко, то лесно ще се разлее.
  7. След като горната част на палачинката изсъхне и образувалите се в нея мехурчета се пукнат, е време да я обърнете. С лек тиган това става лесно, като я обърнете, но ако пържите на тежък чугунен или стоманена тава, за предпочитане под палачинката, и обърнете с обръщало.
  8. Оставете палачинката да стане златистокафява и от другата страна и я извадете от тигана. Ако по тигана остане загоряло тесто, избършете го с хартиена кърпа, добавете малко масло и повторете процеса, докато обработите цялото тесто.
  9. Незабавно намажете готовите палачинки с плънката или ги сложете в чиния и ги запазете топли - или в леко загрята фурна (60-70 °C), или на топла печка. Ако са топли, плънката ще се разнесе по-добре и, разбира се, ще имат по-добър вкус.
  10. Готовите палачинки могат да се увият на рула, да се сгънат на триъгълници или да се направят на палачинкова торта.


Най-добрите тигани за палачинки според отзивите на клиентите

recept na palacinky
Съвети и трикове
Как да приготвите вкусни палачинки
  • Ако искате да напълните палачинките със сладък пълнеж, можете да добавите една супена лъжица захар. Но имайте предвид, че такова тесто ще стане златисто по-бързо, но и ще загори по-лесно.
  • Ако ще приготвяте палачинки със солен пълнеж, можете да ги приготвите в солено масло или да добавите щипка соли повече или можете да добавите билки към него.
  • Палачинките могат да се приготвят и в свинска мас или олио или на тигани с незалепващо покритие напълно без мазнини. Но не забравяйте, че маслото им придава истинския вкус на "френски палачинки".
  • Използвайте пречистено масло, тъй като то не изгаря, за разлика от обикновеното масло.
  • Казват, че първата палачинка никога не се обърква, изгаря или се разкъсва, когато се обръща. Често това се дължи на недостатъчно горещия тиган. Това може да се избегне, като се използва малко повече мазнина за първото пържене. Но тогава палачинката ще бъде твърде мазна, което отново не е идеално. Така че не правете бръчки от първата палачинка, но ако втората се разкъса и не можете да я обърнете, проблемът вероятно е в консистенцията на тестото, затова се опитайте да го спасите, като добавите яйце.
  • Ако обичате много тънки палачинки, добавете малко повече мляко в тестото, отколкото е предвидено в рецептата.
  • Ако сте направили повече палачинки, отколкото използвате, поставете ги в плоча, оставете ги да се охладят, покрийте ги и ги съхранявайте в хладилника. Ще се съхранят до 3 дни. Готовите палачинки могат да се замразяват.


Всичко, което е удобно за приготвяне на палачинки

Видео инструкции
Как се приготвят палачинки
Станете майстор в приготвянето на палачинки, които ще се харесат на всички, които ги опитат.

Нашият съвет
Прочетете също
->
jak vybrat panev
Как да изберем правилния тиган (не само за палачинки)
Изборът на правилния тиган е ключът към перфектните палачинки - ще ви кажем как да го направите!
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Най-често задаваният въпрос
Защо палачинките ми се разкъсват или залепват за тигана?
Ако палачинките се разкъсват, тестото може да е твърде рядко - опитайте да добавите малко брашно. Ако палачинките залепват за тигана, проблемът може да е, че тиганът не е достатъчно горещ или няма достатъчно мазнина. Използвайте качествен тиган с незалепващо покритие и го намазвайте леко с масло или олио преди всяка палачинка.
Коя е най-добрата рецепта за палачинки без мляко?
Млякото може лесно да се замени с растителни алтернативи (напр. овесено, бадемово или соево мляко). Или можете да използвате само вода - палачинките ще бъдат по-леки, но все така вкусни. Просто смесете 200 г обикновено брашно, 2 яйца, 300 мл вода, щипка сол и една супена лъжица олио.
Как правилно да обръщате палачинките, за да не се разпаднат?
След като изсипете тестото в тавата, изчакайте, докато краищата започнат да се отделят и повърхността вече не е течна. След това използвайте широка шпатула и обърнете палачинката бързо и плавно. Ако се чувствате смели, можете да опитате да я хвърлите - необходимо е само рязко, но леко движение на китката!
Колко време трябва да се остави тестото за палачинки да почине, преди да се изпържи?
В идеалния случай поне 15-30 минути. Почивката ще позволи на брашното да абсорбира течността и тестото ще придобие по-добра консистенция. Ако бързате, можете да пържите веднага, но ако имате време, оставете тестото в хладилника за един час или за една нощ - резултатът ще бъде по-меки палачинки.
Как да приготвяме палачинки, за да станат пухкави?
Ключът към пухкавите палачинки е добавянето на набухвател, например бакпулвер или сода за хляб. Друг трик е да оставите тестото да почине за известно време (поне 15 минути) и да не претоварвате тестото, като го разбърквате по време на пържене - колкото по-малко го разбърквате, толкова по-пухкаво ще бъде.