Универсални тигани
Тигани – в кои тигани е най-добре да се пържи?
Тиганите са необходимост във всяка кухня. Най-често срещаните видове тигани са алуминиеви, тигани от неръждаема стомана, медни или чугунени тигани. Всеки от материалите има свои собствени характеристики и предимства, които можете да прочетете по-долу или в нашето пълно ръководство за тигани тук.
Какви са най-добрите тигани и за какъв тип ястия са подходящи?
- Тигани от неръждаема стомана: Подходящи са за почти всички видове храни, които искате да пържите, печете или запечатате. Практически са неразрушими, а материалът предлага отлично разпределение на топлината.
- Алуминиеви тигани са най-подходящи за приготвяне на отделни порции месо, стекове, бургери или за пържене на яйца. Алуминиевите тигани са леки и много добре разпределят топлината, но имайте предвид, че не я задържат много добре, така че когато добавите храна в горещ тиган, температурата може да се колебае.
- Чугунени тигани са най-подходящи за стекове, както и за пържене и печене на различни видове ястия. Все пак, трябва да помните, че не е препоръчително да ги използвате за храни като домати и други кисели съставки, деликатна риба, яйца или лепкави десерти.
- Медни тигани се загряват и охлаждат бързо, изглеждат красиво и са страхотна декорация за всяка кухня. Идеални са за готвене на ястия, които изискват постоянна топлина и прецизен контрол на температурата (за риба, сосове или сладкиши като карамел), но не трябва да се използват с кисели съставки, като лимонов сок, вино или домати.
Изборът на правилния тиган зависи и от това каква храна обикновено пържите, какъв тип готварска печка използвате и за колко души обикновено готвите. Можете също да разгледате нашата селекция от уок тигани и грил тигани.
Подходящи ли са незалепващите тигани за пържене и защо професионалните готвачи не ги харесват?
Незалепващите тигани са много удобни и лесни за използване и много хора обичат да ги използват за различни кулинарни задачи, включително пържене, запичане или задушаване. Все пак трябва да знаете, че те обикновено са много деликатни и е лесно да унищожите незалепващото им покритие, като използвате неподходящи кухненски прибори или твърде силни абразивни химикали. Това е причината, поради която професионалните готвачи не ги използват в професионални кухни или в ресторанти, където тиганите се използват непрекъснато.
Качествените незалепващи тигани са страхотни инструменти за домашна употреба и комбинацията от неръждаема стомана и незалепващи функции е идеална за всички видове домашни готвачи, включително и начинаещи. Използвайте незалепващите си тигани, особено за ястия с яйца, зеленчуци, птици и деликатна риба.
Колко често трябва да сменяте незалепващите тигани?
Според някои общи правила, трябва да ги сменяте приблизително на всеки пет години, но от време на време трябва да проверявате тигана си и ако забележите, че е деформиран, надраскан или има променен цвят, трябва незабавно да спрете да го използвате.
Кои тигани са най-добри?
В Kulina ще намерите много надеждни и висококачествени тигани от известни производители като Zwilling, Fissler, Woll или WMF. Изборът зависи от това, какъв материал предпочитате и колко пари сте готови да инвестирате в тиган. Изберете Tefal, ако търсите изгоден тиган с незалепващо покритие, или се насочете към de Buyer, ако можете да си позволите премиум тиган от легендарен френски производител.
Как да се грижите за вашите тигани?
Всеки материал има свои специфики и затова изисква индивидуална грижа:
- използвайте само силиконови прибори за тигани с незалепващо покритие.
- Винаги мийте тиганите си на ръка, не използвайте силни почистващи препарати или търкане.
- Подсушавайте тиганите си веднага след измиване.
- Избягвайте големи температурни промени (никога не поставяйте горещ тиган под студена вода).
- Опитвайте се да избягвате кисели храни и аерозолни спрейове за готвене.
- След изсушаване намажете тигана с тънък слой масло.
- Съхранявайте правилно тиганите си.