190 items total
Стоманен тиган CARBONE PLUS 28 cм, de Buyer
129 лв –30 %
90 лв
DB511028
Дълбок тиган соте PROFIRESIST 28 cм, WMF
280 лв
WM1756486411
Тиган с незалепващо покритие PROFI RESIST 28 cм, WMF WM1756286411
Up
More products

Тигани – кои са най-хубавите тигани за пържене?

Тиганите трябва да присъстват във всяка кухня. Най-често срещаните видове тигани са алуминиеви, неръждаеми, медни или чугунени тигани. Всеки от материалите има свои собствени характеристики и предимства, за които можете да прочетете по-долу или в нашето пълно ръководство за тигани тук. Можете също да разгледате нашите най-продавани тигани тук и да видите какво са избрали другите клиенти за себе си.

Кои са най-добрите тигани и за каква храна са подходящи?

 • тигани от неръждаема стомана:за почти всички видове храни, които искате да изпържите или запечете, те са практически неразрушими и материалът предлага превъзходно разпределение на топлината
 • алуминиевите тигани са най-добри за запичане на отделни порции месо, пържоли, бургери или пържене на яйца. Алуминиевите тигани са леки и много добри в разпределението на топлината, но не забравяйте, че те не задържат топлината особено добре, така че когато добавите храна в горещия тиган, температурата ще варира
 • чугунените тигани са най-добрите за пържоли, но и за пържене и запичане на различни видове храни. Все пак трябва да запомните да не ги използвате за храни като домати и други киселинни съставки, деликатна риба, яйца или лепкави десерти
 • медните тигани се загряват и охлаждат бързо, изглеждат красиво и са чудесна декорация на всяка кухня, те са идеални за готвене на храни, които изискват постоянна топлина и прецизен контрол на температурата (за риба, сосове или сладки като крем карамел), но трябва не се използва с киселинни съставки като лимонов сок, вино или домати

Купуването на правилния тиган зависи и от това какъв вид храна обикновено пържите, какъв вид готварска печка използвате и за колко хора обикновено готвите.

Добри ли са тиганите с незалепващо покритие за пържене и защо професионалните готвачи ги мразят?

Тиганите с незалепващо покритие са много удобни и лесни за използване и много хора обичат да ги използват за всякакви кулинарни задачи, включително пържене, запичане или задушаване. Все пак трябва да знаете, че те обикновено са много деликатни и е лесно да унищожите незалепващото им покритие, като използвате неподходящи кухненски прибори или твърде силни, абразивни химикали. Това е и причината професионалните готвачи да не ги използват в професионални кухни или в ресторанти, където постоянно се използват тигани.

Все пак тиганите с незалепващо покритие са страхотни инструменти за използване у дома, а комбинацията от неръждаема стомана и функция с незалепващо покритие е идеална за всички видове домашни готвачи, включително напълно начинаещи. Използвайте вашите тигани с незалепващо покритие, особено за ястия с яйца, зеленчуци, птици и деликатна риба.

Колко често трябва да сменяте тиганите с незалепващо покритие?

Според някои общи правила трябва да ги сменяте приблизително на всеки пет години, но трябва да поглеждате тигана си от време на време и ако забележите, че е изкривен, надраскан или обезцветен, трябва незабавно да спрете да го използвате.

Кои тигани са най-добри?

В Kulina ще намерите много надеждни и качествени тигани от известни производители като например Zwilling, Fiskars, Fissler, Woll or WMF. Изборът зависи от това какъв материал предпочитате и колко пари искате да инвестирате във вашия тиган. ИзберетеTefalако търсите евтин тиган с незалепващо покритие или изберете de Buyer ако можете да си позволите първокласен тиган от легендарен френски производител.

Как да се грижим за нашите тигани?

Ако сте инвестирали пари в качествен тиган, трябва да се грижите за него по подходящ начин, който да ви осигури дълго и здравословно използване. Как да поддържате своя тиган? Следвайте тези прости правила, за да се наслаждавате на тиганите си дълго време:

 • използвайте само силиконови прибори върху вашите тигани с незалепващо покритие,
 • винаги мийте тиганите си на ръка, не използвайте силни препарати или ексфолианти,
 • изсушавайте тиганите веднага след измиването им,
 • избягвайте големи температурни промени (никога не поставяйте горещ тиган под студена вода),
 • опитайте се да избягвате кисели храни и аерозолни спрейове за готвене,
 • намажете тигана си с тънък слой олио, след като го изсушите,
 • съхранявайте вашите тигани правилно