Центробежни сокоизстисквачки

Центробежни сокоизстисквачки - бърз и лесен начин да си набавите дневната доза плодове и зеленчуци

Какви са ползите от използването на центробежни сокоизстисквачки?

Поддържането на здравословен начин на живот е по-важно от всякога в забързания свят, в който живеем днес. А какъв по-добър подход за постигане на благосъстояние от редовното пиене на пресни, подхранващи сокове?

Представяме ви центробежните сокоизстисквачки - най-съвременните кухненски уреди, създадени за бързо и ефективно извличане на сокове. На Kulina, можете да получите тези уреди "Направи си сам" от известни производители. Те могат да бъдат отличен начин да си набавите дневната доза плодове и зеленчуци.

Центробежните сокоизстисквачки са създадени така, че да са доста лесни за употреба. Трябва само да поставите плодовете и/или зеленчуците в захранващата фуния, а сокоизстисквачката ще се погрижи за останалото. Благодарение на бързината на работа на сокоизстисквачката, за разлика от бавните сокоизстисквачки, можете да приготвите чаша сок само за няколко минути.

Освен това те са лесни за почистване и могат да се използват за изцеждане на сок от широк спектър плодове и зеленчуци, включително зеленолистни зеленчуци, цитрусови плодове и твърди зеленчуци. Основните части могат да се разглобяват и да се поставят в съдомиялна машина за почистване.

Каква е разликата между бавните и центробежните сокоизстисквачки?

Бавните сокоизстисквачки и центробежните сокоизстисквачки са два често срещани вида машини за изцеждане на сок, всяка от които има свой собствен комплект от функции и предимства. Ето основните разлики между тях:

1. Скорост:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Тези сокоизстисквачки работят с висока скорост, която обикновено варира от 3000 до 16 000 оборота в минута (обороти в минута). Бързо въртящото се острие в камерата за изцеждане на сок раздробява плодовете и зеленчуците, като извлича сока чрез центробежна сила.
 • Бавни сокоизстисквачки (мастиковащи сокоизстисквачки): Бавните сокоизстисквачки работят при много по-ниски скорости, обикновено между 40 и 160 об/мин. При тях се използва бавен механизъм за смачкване или смилане, за да се извлече сокът, което води до по-бавен и щадящ процес на изцеждане.

2. Качество на сока:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Високоскоростното въртене може да генерира топлина и да вкара повече въздух в сока, което може да доведе до малко по-слабо запазване на хранителните вещества и по-бързо окисляване. Сокът от центробежните сокоизстисквачки често е по-малко гладък и може да се отдели с течение на времето.
 • Бавни сокоизстисквачки: По-бавният и целенасочен процес на сокоизстискване в мастиковите сокоизстисквачки генерира по-малко топлина и окисляване, което води до по-голямо запазване на хранителните вещества, по-добър цвят и по-гладка текстура на сока. Бавните сокоизстисквачки са известни с това, че запазват ензимите, витамините и антиоксидантите по-добре от центробежните сокоизстисквачки.

3. Многофункционалност:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Тези сокоизстисквачки обикновено са по-подходящи за изстискване на по-големи и по-меки плодове и зеленчуци, като ябълки, моркови и краставици.
 • Бавни сокоизстисквачки: Бавните сокоизстисквачки са по-универсални и могат да обработват по-широк спектър от продукти, включително зеленолистни зеленчуци, пшенична трева и билки, както и по-твърди плодове и зеленчуци.

4. Шум:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Поради високоскоростната си работа центробежните сокоизстисквачки обикновено са по-шумни по време на работа.
 • Бавни сокоизстисквачки: Бавните сокоизстисквачки работят с по-ниски скорости, което води до по-тиха работа.

5. Добив на сок:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Тези сокоизстисквачки могат да произвеждат сок сравнително бързо, но процесът им на извличане може да не е толкова ефективен, което води до потенциално по-ниски добиви на сок, особено от зеленолистни зеленчуци.
 • Бавни сокоизстисквачки: Бавните сокоизстисквачки обикновено са по-ефективни при извличането на сок от различни продукти, което често води до по-голям добив на сок.

6. Цена:

 • Центробежни сокоизстисквачки: Обикновено центробежните сокоизстисквачки са по-достъпни в сравнение с бавните сокоизстисквачки.
 • Бавни сокоизстисквачки: Бавните сокоизстисквачки обикновено са по-скъпи поради усъвършенстваната им технология и по-високото качество на сока.

В обобщение, изборът между центробежна сокоизстисквачка и бавна (дъвчеща) центробежна сокоизстисквачка зависи от вашите приоритети. Ако цените бързината и рентабилността и планирате да изцеждате предимно по-големи плодове и зеленчуци, центробежна сокоизстисквачка може да е подходяща. Ако обаче търсите по-високо качество на сока, по-добро запазване на хранителните вещества и възможност за изцеждане на по-широк спектър от продукти, бавнооборотна сокоизстисквачка би била по-добър избор.

Как да се грижа за центробежна сокоизстисквачка?

Грижата за центробежните сокоизстисквачки е доста лесна и ето някои от нещата, които можете да направите, за да удължите живота им и да ги поддържате в добро състояние.

 • Най-важното нещо, което трябва да направите, за да поддържате сокоизстисквачката си чиста и в добро работно състояние, е да я почиствате след всяка употреба. Просто изключете сокоизстисквачката от електрическата мрежа, извадете всички разглобяеми компоненти и измийте компонентите с течаща вода, за да се отървете от всички значителни частици храна.
 • Почистете ситото за изцеждане на сок. Компонентът на сокоизстисквачката, който отделя сока от целулозата, е ситото за сокоизстискване и е важно често да почиствате тази част, за да отстраните всички натрупани хранителни частици.
 • Друга част, за която трябва да се грижите внимателно, е корпусът на двигателя. Това е компонентът на сокоизстисквачката, в който се намира двигателят, и е много необходимо той да се почиства редовно с влажна кърпа.
 • И накрая, когато не използвате сокоизстисквачката, е важно да я съхранявате на сухо място. Това ще намали вероятността сокоизстисквачката да ръждяса или да се появи мухъл.

Ако търсите още вдъхновение за приготвяне на сок, можете да пазарувате и електрически сокоизстисквачки, бавни сокоизстисквачки, ръчни сокоизстисквачки за цитрусови плодове или смути машини.