Ножове за белене

20 items total
Нож за белене GRAND GOURMET, WMF
142 лв –16 %
118 лв
WM1889706032
Нож за белене SPITZENKLASSE PLUS, WMF
98 лв
WM1895426032
Нож за белене FOUR STAR, Zwilling
109 лв –22 %
85 лв
ZW31070051
Нож за белене FUNCTIONAL FORM 8 cм, Fiskars
20 лв
FISK1057544
Нож за белене EDGE 8 см, Fiskars
35 лв
FISK1003091
Нож за белене CLASSIC 7 cм, Wüsthof
149 лв
WU4062
Нож за белене CLASSIC IKON 7 cм, Wüsthof
182 лв
WU4020
Нож за белене TWIN GRIP 5,5 cm, син, Zwilling
21 лв –9 %
19 лв
ZW38090061
Нож за зеленчуци Twin Gourmet Zwilling 7 см
51 лв –15 %
43 лв
ZW31601070
Нож за белене Twin Zwilling 5 см
23 лв
ZW38040050
Нож за белене GOURMET 6 cm, Zwilling
73 лв –17 %
60 лв
ZW36110061
Нож за белене PROFESSIONAL "S", Zwilling
126 лв –18 %
103 лв
ZW31020051
Нож за рязане FUNCTIONAL FORM 7 см, Fiskars
20 лв
FISK1057545
Нож за рязане HARD EDGE 9 см, Fiskars
47,20 лв
FISK1051777
Нож за зеленчуци IKON 8 см, Wüsthof
336 лв
WU4984
Нож за белене IKON 7 см, Wüsthof
339 лв –14 %
290 лв
WU4920
Нож за домати GOURMET 12 см, Wüsthof
89,20 лв
WU1035048012
Нож за домати Gourmet Wüsthof  14 см
89 лв
WU1035046614
Нож за рязане ROYAL 7 cм, Fiskars
89 лв –14 %
76 лв
FISK1016466

Ножове за белене - вашите малки удобни помощници

За какво служи ножът за белене?

Белещите машини правят точно това, което подсказва името им: те свалят кожата или обелват плодовете и зеленчуците. Те имат късо, гъвкаво, леко извито острие с ръб от вътрешната страна на извивката

Какъв е добрият нож за белене?

  • Повечето ножове за белене се използват предимно за белене на плодове и зеленчуци, поради което трябва да са доста остри.
  • За да се избегне изплъзване и порязване на ръката, дръжката трябва да е ергономична, а изборът на най-добрия материал трябва да бъде внимателно обмислен, за да се осигури контрол над ножа по време на работа.
  • Идеалният материал, който се използва, е изработен от въглеродна стомана или нещо подобно, тъй като той държи добре ръба, лесно се заточва с мокър камък и лесно се хонингова със стоманен прът.

Каква е разликата между ножовете за рязане и за белене?

Въпреки че и двата ножа са малки и могат да бъдат много полезни при работа със зеленчуци, има някои разлики между двата вида ножове:

  • Дължината на острието на ножовете за белене често е от 5 до 10 cm, а на ножовете за рязане - от 7,5 до 12,5 cm.
  • Ножовете за белене са с извити остриета с формата на птичи клюн, идеални за създаване на красиви гарнитури, докато ножовете за рязане са с прави, двойно скосени ръбове.
  • Ножовете за белене се използват предимно за белене на плодове и зеленчуци, докато ножовете за рязане се използват и за почистване на сърцевината на плодове и за нарязване на малки предмети.

За по-добро приготвяне на плодове и зеленчуци можете да разгледате и нашите рендета за зеленчуци, както и резачки за мандолина и белачки.

Как да се грижите за ножа за белене?

Кухненските ножове са сериозна инвестиция, така че ако искате ножът ви за белене да издържи векове, не забравяйте да спазвате тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове
  • редовно заточвайте ножа си