Ножове за белене

14 items total
211012 1464 13 w GUDE146413
Нож за белене FOUR STAR, Zwilling
107 лв
ZW31070051
210907 nuz na zeleninu kappa 13 cm stribrna gude GUDE46413
Нож за белене TWIN GRIP 5,5 cм, син, Zwilling
20 лв
ZW38090061
Нож за белене PROFESSIONAL "S", Zwilling
123 лв
ZW31020051
Нож за зеленчуци CLASSIC IKON 8 cм, Wüsthof
185 лв
WU4006
210955 2 nuz na zeleninu alpha oak 13 cm hneda gude GUDEE46413
Нож за белене GOURMET 7 cм, Zwilling
71 лв
ZW36110061
Нож за белене CLASSIC 7 cм, Wüsthof
144 лв
WU4062
Нож за зеленчуци CLASSIC 7 cм, Wüsthof
144 лв
WU4002
Нож за белене GRAND GOURMET, WMF
137 лв
WM1889706032
Нож за белене TWIN GRIP 6 cм, Zwilling
23 лв
ZW38720060
210925 6 d464 13 white GUDED46413

Ножове за белене - вашите малки удобни помощници

За какво служи ножът за белене?

Белещите машини правят точно това, което подсказва името им: те свалят кожата или обелват плодовете и зеленчуците. Те имат късо, гъвкаво, леко извито острие с ръб от вътрешната страна на извивката

Какъв е добрият нож за белене?

  • Повечето ножове за белене се използват предимно за белене на плодове и зеленчуци, поради което трябва да са доста остри.
  • За да се избегне изплъзване и порязване на ръката, дръжката трябва да е ергономична, а изборът на най-добрия материал трябва да бъде внимателно обмислен, за да се осигури контрол над ножа по време на работа.
  • Идеалният материал, който се използва, е изработен от въглеродна стомана или нещо подобно, тъй като той държи добре ръба, лесно се заточва с мокър камък и лесно се хонингова със стоманен прът.

Каква е разликата между ножовете за рязане и за белене?

Въпреки че и двата ножа са малки и могат да бъдат много полезни при работа със зеленчуци, има някои разлики между двата вида ножове:

  • Дължината на острието на ножовете за белене често е от 5 до 10 cm, а на ножовете за рязане - от 7,5 до 12,5 cm.
  • Ножовете за белене са с извити остриета с формата на птичи клюн, идеални за създаване на красиви гарнитури, докато ножовете за рязане са с прави, двойно скосени ръбове.
  • Ножовете за белене се използват предимно за белене на плодове и зеленчуци, докато ножовете за рязане се използват и за почистване на сърцевината на плодове и за нарязване на малки предмети.

За по-добро приготвяне на плодове и зеленчуци можете да разгледате и нашите рендета за зеленчуци, както и резачки за мандолина и белачки.

Как да се грижите за ножа за белене?

Кухненските ножове са сериозна инвестиция, така че ако искате ножът ви за белене да издържи векове, не забравяйте да спазвате тези прости правила за почистване и съхранение на ножовете:

  • ножовете често са подходящи за миене в съдомиялна машина, но ви препоръчваме да почиствате ножа си на ръка, тъй като препаратите за миене в съдомиялна машина могат да повредят повърхността на стоманеното острие
  • ако ножът е с дървена дръжка, не го слагайте в съдомиялна машина
  • за да предотвратите изсъхването на дървените дръжки, редовно ги намазвайте с ленено масло или пчелен восък
  • съхранявайте ножа си отделно, за да не се затъпят остриетата му. Използвайте блок за ножове или калъф за ножове
  • редовно заточвайте ножа си