Чаши и чинийки за чаши

105 items total
Чаша за кафе BARISTA, комплект 2 бр., бяла, WMF WM695959440
Чаша за кафе с чинийка KINTSUGI 1, бяла, Seletti SLT09641
Чаша за кафе с чинийка KINTSUGI 2, бяла, Seletti SLT09642
Купа за саке AQUA & DK GREEN DRIP 30 мл, MIJ
12 лв
MIJC7926
Чаша за кафе с чинийка HYBRID TAMARA, Seletti SLT09743
Чинийка RIDGED INDIGO 12 см, MIJ
9 лв
MIJC2299
Чинийка за MAMI мока чашка за кафе 11 см, Alessi ALSG5377
Up
More products

Чаши и чинийки - задължителни за вашия чай в пет часа

Какъв е произходът на чашата и чинията?

Чашата и чинийката имат дълга и завладяваща история и се използват за сервиране на чай и кафе от векове. Смята се, че чашата и чинийката произхождат от Китай около XVII век, когато пиенето на чай става популярно сред висшите слоеве на обществото.

Днес чашите и чинийките се използват за сервиране на чай и кафе както у дома, така и в кафенета и ресторанти по целия свят.

С времето чашите и чинийките са променили външния си вид, но основната им функция остава същата: малка чаша за съхранение на горещи напитки и чинийка за улавяне на евентуални разливи или капки.

В Kulina можете да закупите чаши и чинийки от реномирани марки като Bitz, Seletti, Viva и Scandinavia, във всякакви размери, стилове и от различни материали.

Каква е разликата между чашите за чай и кафе?

Съществуват някои общи различия между чашите за чай и кафе, но няма строги правила за това кой тип да използвате. Това са някои от основните разлики:

  • Размер и форма: Чашите за чай обикновено са по-малки, с по-деликатна и изтънена форма, докато чашите за кафе са по-големи и имат по-широка и цилиндрична форма.
  • Дръжка: Чашите за чай обикновено имат къса дръжка, която се хваща с пръсти, докато чашите за кафе имат по-голяма дръжка, която може да се държи с цялата ръка.
  • Материали: Чашите за кафе често се изработват от по-тежки материали, като например фаянс или керамика, а чашите за чай понякога се изработват от по-деликатни материали, като порцелан или костен порцелан.

Като цяло изборът на любимата ви чаша за чай и кафе зависи от личните ви предпочитания.

Чаен етикет - как се смесва захар в чаена чаша

Чаеният етикет е съвкупност от правила и процедури, които в миналото са били използвани във връзка със сервирането и консумацията на чай. Начинът, по който се смесва захарта в чаената чаша, е важна част от етикета на чая.

По традиция, след като чаят се излее в чашата от чайника, се добавя съответното количество захар, чаят се разбърква внимателно с чаена лъжичка и след това се опитва, за да се определи дали чаят е достатъчно подсладен.

Пристрастяването към чая, млякото и захарта е най-вече въпрос на вкус, затова няма правилен или грешен метод за това. След като чаят ви е готов, можете да го сервирате в чаша или чаша за чай/кафе.

Ако искате да получите повече насоки за основните елементи за приготвяне и сервиране на чай, прочетете нашето ръководство за пазаруване, за да научите повече.