303 items total
Настолна лампа STANDING MONKEY 54 см, черна, Seletti SLT14920
Маслена лампа BURN 20 см, сребриста, Philippi PHP123072
Настолна лампа KAISER IDELL 42 см, черна, Fritz Hansen FH62701408
Фенер ACORN 20 см, сив, метал, Eva Solo
177 лв –7 %
163 лв
ES571393
Маслена лампа FIRE 23 см, сребриста, Philippi PHP123118
Висяща камина SPIN 120, сребриста, Höfats
349,60 лв
HO00297
Висяща лампа CARAVAGGIO 52 см, бяла, Fritz Hansen FH74009705
Керосинова лампа FEUERHAND 276, Petromax
74 лв –14 %
63 лв
PET703007
Висяща камина SPIN 90, сребриста, Höfats
273 лв
HO00301
Градинска факла ORCHOS 154,5 cм, черна, Blomus BM65032
Преносима подова лампа FAROL, LED, бяла, Blomus BM66127
Градинска факла SPIN 90, сребриста, Höfats
246,80 лв
HO00036
Керосиново гориво FEUERHAND 1л, Petromax
18 лв –16 %
15 лв
PET742082
Up
More products

Осветление - да променим атмосферата!

Осветлението играе изключително важна роля в интериорния дизайн.Можете да усъвършенствате цяла стая със страхотна лампа, да създадете приятелска атмосфера, да подчертаете текстурата и елементите на дизайна… или да развалите всичко с лошо осветление.

Колко лампи са нужни за една стая?

Няма точно определен брой лампи, които да се използват за една стая, но една със сигурност не е достатъчна. Едно от най-важните правила за осветяване на пространството е т.нар осветление на слоеве, което включва използването на множество различни видове осветление за създаване на добре осветен и балансиран интериор с приятна атмосфера. Използването на повече осветителни тела – лампи за таван, настолни, лампи за стените и за пода - позволява плавен преход от ярко осветена стая, използвана за работа през деня или след работа, към уютно пространство за почивка вечер или тъмна стая за гледане на любимите Ви сериали.

Ролята на осветлението

Лампи с различна роля в проектирането на Вашето пространство. Най-важните видове осветление са:

  • Околно или общо осветление (осигурява цялостно осветление на помещението и създава достатъчно светлина, за да виждате, работите и да се движите удобно и безпасно),
  • Работно осветление (служи за специални цели – работа, четене, приготвяне на храна и др.),
  • Акцентиращо осветление (създава фокус, добавя измерение и може да се използва за привличане на вниманието към произведение на изкуството, растение или за подчертаване на дизайнерски елемент)
  • Осветление за настроение (създава уютна, интимна, приятелска и топла атмосфера)
  • Декоративно осветление (служи за чисто декоративни цели)

Видове осветление

За да сте сигурни, че Вашето пространство е добре осветено и изглежда добре както през деня, вечер или през нощта, използвайте различни видове лампи:

  1. Лампи за таван – главен източник на светлина

Таванните лампи обикновено са основният източник на светлина в стаята. В зависимост от размера и стила на Вашия интериор можете да избирате между декоративни полилеи, стилни пендели или модерни таванни лампи.

  1. Настолни лампи - най-добрите създатели на настроение

Има много различни видове настолни лампи, които служат за различни цели. Поставете нощни лампи до леглото за повече уют във Вашата спалня, практична настолна лампа за работа или декоративна, модерна лампа, която да поставите на масичката във Вашия хол. За да озарите кухнята, можете да поставите настолна лампа на кухненския плот, а ако сте фен на класическия модерен дизайн, не забравяйте да сложите няколко лампи на скрина или конзолната маса.

Настолните лампи са най-лесният начин да създадете приятелска атмосфера в интериора, в която да отпочинете след тежък работен ден, така че не забравяйте да ги включите във Вашия план за обзавеждане.

  1. Лампи за стени

Лампите за стени обикновено служат като акцент или осветление за настроение, затова обмислете използването им не само в коридора или в банята от двете страни на огледалото, но и в спалнята и хола. Лампите за стени често се използват като нощни лампи, особено ако обичате да четете преди лягане или в кухня в скандинавски или индустриален стил като осветление за кухненски плот.

Също са чудесни за фокусиране на вниманието върху определени обекти, декорации или мебели и Ви позволяват да се движите из къщата през нощта, без да включвате основния източник на светлина.

  1. Осветление за пода

Лампите за пода са чудесни за осветяване на тъмни ъгли на стаята, могат да служат за декоративни цели или да подчертаят стила на Вашия дом. Можете да избирате между много различни видове стоящи лампи и да ги поставите до дивана, любимия си фотьойл или в спалнята, за да създадете уютна и топла атмосфера.

Как да избера лампи, за да осветя стаята?

Преди да изберете конкретни лампи, помислете внимателно за Вашето пространство. Какво ще правите в тази стая? Каква ще бъде основната функция на интериора или ще има повече от една зона в стаята и съответно, каква роля трябва да играят лампите? Избирайте според стила на интериора. Комбинирайте различни видове осветление и не се страхувайте да изберете дизайнерски лампи, които ще добавят на дома Ви характер!

Осветление от Кулина

В Кулина ще намерите всички лампи, от които се нуждаете – вътрешни и външни. Голям избор от дизайнерски марки, които предлагат модерни лампи за всеки стил. Тук ще намерите минималистични осветителни тела, както и класически – черни, бели, златисти лампи както и цветни, за по-динамични интериори. Предлагаме лампи, изработени от стъкло, метал или пластмаса в различни размери и форми.