219 items total
Настолна камина SPIN 90, черна, Höfats
287,60 лв
HO00041
Настолна лампа MONKEY STANDING 54 см, бяла, Seletti SLT14880
Маслена лампа CLASSIC 34 cм, Stelton
1 029,90 лв –25 %
769 лв
SN1004
Настолна камина SPIN 90, златиста, Höfats
331,60 лв
HO00043
Cвещник за гел на открито FUOCO Ø 32 см, Blomus BM65079
Висяща камина SPIN 90, сребриста, Höfats
273 лв
HO00301
LED декорация за стена SANTA-SATAN 52 см, Seletti SLT13006
Настолна камина SPIN 120, златиста, Höfats
422,80 лв
HO00021
Настолна камина SPIN 90 сива, Höfats
233 лв
HO00221
Висяща лампа MONKEY SWING 59 см, бяла, Seletti SLT14875
Настолна лампа WONDER CLOUD 40,5 cм, синя, Seletti SLT14804
Соларен фенер 30 см, черен, Eva Solo
196 лв
ES571316
Up
More products

Осветление - да променим атмосферата!

Осветлението играе изключително важна роля в интериорния дизайн.Можете да усъвършенствате цяла стая със страхотна лампа, да създадете приятелска атмосфера, да подчертаете текстурата и елементите на дизайна… или да развалите всичко с лошо осветление.

Колко лампи са нужни за една стая?

Няма точно определен брой лампи, които да се използват за една стая, но една със сигурност не е достатъчна. Едно от най-важните правила за осветяване на пространството е т.нар осветление на слоеве, което включва използването на множество различни видове осветление за създаване на добре осветен и балансиран интериор с приятна атмосфера. Използването на повече осветителни тела – лампи за таван, настолни, лампи за стените и за пода - позволява плавен преход от ярко осветена стая, използвана за работа през деня или след работа, към уютно пространство за почивка вечер или тъмна стая за гледане на любимите Ви сериали.

Ролята на осветлението

Лампи с различна роля в проектирането на Вашето пространство. Най-важните видове осветление са:

  • Околно или общо осветление (осигурява цялостно осветление на помещението и създава достатъчно светлина, за да виждате, работите и да се движите удобно и безпасно),
  • Работно осветление (служи за специални цели – работа, четене, приготвяне на храна и др.),
  • Акцентиращо осветление (създава фокус, добавя измерение и може да се използва за привличане на вниманието към произведение на изкуството, растение или за подчертаване на дизайнерски елемент)
  • Осветление за настроение (създава уютна, интимна, приятелска и топла атмосфера)
  • Декоративно осветление (служи за чисто декоративни цели)

Видове осветление

За да сте сигурни, че Вашето пространство е добре осветено и изглежда добре както през деня, вечер или през нощта, използвайте различни видове лампи:

  1. Лампи за таван – главен източник на светлина

Таванните лампи обикновено са основният източник на светлина в стаята. В зависимост от размера и стила на Вашия интериор можете да избирате между декоративни полилеи, стилни пендели или модерни таванни лампи.

  1. Настолни лампи - най-добрите създатели на настроение

Има много различни видове настолни лампи, които служат за различни цели. Поставете нощни лампи до леглото за повече уют във Вашата спалня, практична настолна лампа за работа или декоративна, модерна лампа, която да поставите на масичката във Вашия хол. За да озарите кухнята, можете да поставите настолна лампа на кухненския плот, а ако сте фен на класическия модерен дизайн, не забравяйте да сложите няколко лампи на скрина или конзолната маса.

Настолните лампи са най-лесният начин да създадете приятелска атмосфера в интериора, в която да отпочинете след тежък работен ден, така че не забравяйте да ги включите във Вашия план за обзавеждане.

  1. Лампи за стени

Лампите за стени обикновено служат като акцент или осветление за настроение, затова обмислете използването им не само в коридора или в банята от двете страни на огледалото, но и в спалнята и хола. Лампите за стени често се използват като нощни лампи, особено ако обичате да четете преди лягане или в кухня в скандинавски или индустриален стил като осветление за кухненски плот.

Също са чудесни за фокусиране на вниманието върху определени обекти, декорации или мебели и Ви позволяват да се движите из къщата през нощта, без да включвате основния източник на светлина.

  1. Осветление за пода

Лампите за пода са чудесни за осветяване на тъмни ъгли на стаята, могат да служат за декоративни цели или да подчертаят стила на Вашия дом. Можете да избирате между много различни видове стоящи лампи и да ги поставите до дивана, любимия си фотьойл или в спалнята, за да създадете уютна и топла атмосфера.

Как да избера лампи, за да осветя стаята?

Преди да изберете конкретни лампи, помислете внимателно за Вашето пространство. Какво ще правите в тази стая? Каква ще бъде основната функция на интериора или ще има повече от една зона в стаята и съответно, каква роля трябва да играят лампите? Избирайте според стила на интериора. Комбинирайте различни видове осветление и не се страхувайте да изберете дизайнерски лампи, които ще добавят на дома Ви характер!

Осветление от Кулина

В Кулина ще намерите всички лампи, от които се нуждаете – вътрешни и външни. Голям избор от дизайнерски марки, които предлагат модерни лампи за всеки стил. Тук ще намерите минималистични осветителни тела, както и класически – черни, бели, златисти лампи както и цветни, за по-динамични интериори. Предлагаме лампи, изработени от стъкло, метал или пластмаса в различни размери и форми.