Хавани

5 items total

Морта и пестик - вашият многофункционален инструмент за смилане

Мортир и пестик - малко история

Историята на хоросана и пестила е богата и датира от хиляди години. Смята се, че праисторическите хора са смилали и комбинирали храната с помощта на първите хаванче и чукче. Използването на хаванче и чукче се е развило с течение на времето и се е превърнало в необходима част от оборудването в много отрасли, включително в химията, готварството и медицината.

Дори и днес много култури, които наблягат на автентичността и превъзходството на традиционното приготвяне на храна, все още използват хоросан и пестил в готвенето. Това е многофункционален инструмент, който може да се използва за всякакви цели - от смилане на подправки и билки, през смесване и разбъркване на съставки до приготвяне на песто, маринати и пасти.

Каква е основната функция на хоросана и пестила?

Основното предназначение на кухненския хоросан и пестик е да смесва и смила съставки, особено сухи, на фин прах или паста. За приготвяне на ароматни смеси за маринати, натривки и сосове готвачите често използват хоросан и пестик за разбиване на билки, подправки и семена. Съставките могат да се разбиват и смесват с помощта на хоросан и пестик, без да се нагряват, което понякога може да промени вкуса или аромата им.

Мортата и пестикът се използват често и за приготвяне на пасти, като песто, къри паста и подправки за втриване. Пресните билки и подправки могат да освободят ароматните си съставки и естествените си масла, когато се натрошат и смелят в хаванче, като по този начин се получават по-ароматни и ароматни пасти. Освен това ядките, семената и зърната могат да се раздробят на фино брашно с помощта на хаванче, което може да се използва в много рецепти за печене.

Каква е разликата между хаванче и мелничка за подправки?

Основната разлика между хаванчето и мелничката за подправки е в начина на смилане. За разлика от мелницата за подправки, която използва механичен или електрически метод за раздробяване и смилане на съставките, хоросанът и пестилът изискват физическо раздробяване и смилане на съставките.

Мортата и пестикът са чудесни за смилане на малки количества съставки, а грапавата повърхност на мортата помага за освобождаването на маслото и ароматите на съставките.

От друга страна, мелничките за подправки са предназначени за обработка на по-големи количества съставки, бързи са и са чудесни, когато имате нужда от допълнителни подправки на масата по време на вечеря.

Ако сте почитатели на добрия вкус в кухнята, може би ще се заинтересувате и от нашите предложения за ножове за билки, наречени мецалуни, готварски ножове, както и от колекцията ни от подправки.