Riedel

Riedel е немски производител на стъкло с 250 годишна традиция. Техните уникални чаши, чаши за вино и декантери ще зарадват Вашите гости и ще се превърнат в най-красивата декорация на Вашата маса. Всеки ден и при специални поводи!
68 items total
Чаша за мартини 130 мл, Riedel
125 лв –28 %
90 лв
RD641677
Чаша Sauternes Someliers Riedel
Чаша Sauternes Someliers Riedel
На склад (7 бр.)
179 лв
RD440055
189 лв –8 %
172 лв
RD410007
Чаша за бяло вино SUPERLEGGERO VIOGNIER/CHARDONNAY, Riedel RD442505
Чаша за уиски SPEY WHISKY, Riedel
42 лв
RD051502S3
Чаша за бяло вино WINEWINGS CHARDONNAY 736 мл, Riedel RD123497
Декантер за вино SUPERLEGGERO 1,5л, Riedel
467 лв
RD192501
Комплект 2 чаши за вода VELOCE 430 мл, Riedel RD633002
Чаша Peckovice Someliers Riedel
Чаша Peckovice Someliers Riedel
На склад (2 бр.)
172 лв
RD420006
Up
More products

Riedel – 265 години и 11 поколения безупречно изкуство от стъкло

Ако сте ценител на виното или любител на стъклените изделия, ще се радвате да прочетете историята на марката Riedel. Скоро ще откриете, че това не е само историята на самата марка, но и на майсторството в стъкларството и чашите за вино, така че не забравяйте да го научите, преди да подредите масата за вечеря с вино, приятели и красиви чаши за вино от Riedel.

Историята на семейство Ридел, историята на производството на стъкло

Историята на компанията Riedel започва от Йохан Кристоф Ридел, ,,прадядо Ридел" (роден през 1673 г.), който пътува из Европа като търговец на стъкло. Неговият внук Йохан Леополд Ридел основава през 1756 първата предприемаческа стъкларска фабрика в Бохемия, като по този начин поставя началото на традицията на производството на стъкло в семейството. Антон Леополд Ридел (1761-1821) разширява бизнеса и трансформира продуктовата гама, така че вече да не се фокусира само върху плоското стъкло, а много повече и върху луксозните продукти. Неговият син Франц Ксавие Антон Ридел (1786-1844) е известен гравьор и майстор на стъкло (творбите му днес са много търсени на търгове). Той е първият, който разтапя различни цветове стъкло: два флуоресцентни цвята - жълто и зелено. Следващите поколения от семейство Ридел доразвиват бизнеса. Валтер Ридел (1895 - 1974) представлява както бохемското минало на компанията, така и началото на ново бъдеще в Австрия.

През 1956 г. новата история на Riedel започва в Куфщайн, Австрия, където с подкрепата на семейство Сваровски, Валтер Ридел поема изпадналата в затруднение стъкларска фабрика Tirol. Създадена е фирма за производство на ръчно духано стъкло – както и преди в Бохемия.

История на Riedel с виното

Клаус Йозеф Ридел (1925 - 2004) беше велик визионер, който изобретява чашата за вино, която да е съвършена за вино. Той беше първият в историята на стъклото, който можеше да определи взаимодействието между формата, размера и диаметъра на ръба на чашата за максимално удоволствие от виното. Чашите му имаха дълги дръжки и гладки, неукрасени, тънко издухани купи и през 50-те и 60-те години на миналия век са отличени с множество награди за дизайн. Това го определя като "бащата на модерната чаша за вино".

Първата серия, посветена на насладата от виното – днес известна в цял свят под името Sommeliers – беше представена през 1973 г., превръщайки компанията Riedel в безспорен лидер в производството на стъкларски изделия. През 1986 г. с първото изработено от машина стъкло в историята, RIEDEL започва да развива философията на функционалното стъкло за вино, което става достъпно и добре известно в цял свят. Георг Ридел, роден през 1949 г., доразвива компанията като поема немската фирма Nachtmann през 2004 г., а днес Riedel е световен лидер в производството на функционално стъкло и нормата на износа е около 97%.

Актуални продуктови предложения и дизайн на Riedel

Георг Ридел силно вярва, че фино настроената форма на чаша подобрява възприятието на всички ароматни напитки и той оформя много функционални чаши за различни видове алкохол, всяка от които е предназначена да подобри удоволствието от консумирането на определени напитки.

Въпреки това, той продължава да разширява границите на стандартните форми на чашите и гарафите, предлагайки на клиентите на Riedel изключителни комплекти чаши с различни, елегантни и изискани форми. Впечатляващият дизайн на различните колекции чаши за вино и други видове чаши, както и гарафи за вино е отличителен белег на марката.

Формите на гарафите за вино от Riedel са толкова привличащи, че бяха представени в блокбъстъра на Netflix от 2022 г. „Glass Onion"!