Знаете ли, че тиганите с капаци пестят енергия, като ускоряват готвенето с до 30%? Това се дължи на натрупването на топлина под капака. Но също така е вярно, че готвенето с капак не е подходящо за всички ястия. Затова разполагаме с важна информация както за тиганите с капаци, така и за готвенето в тях.

- Стъклени капаци ви позволяват да наблюдавате целия процес на готвене, без да се налага да ги вдигате. Освен това те са издръжливи, подходящи за използване във фурна и могат да се мият в съдомиялна машина.
- Стъклото по своята същност е крехко и затова е склонно към счупване. Стъклените капаци обикновено са по-тежки.

- Капаци от неръждаема стомана са изключително устойчиви на надраскване, корозия и високи температури. Те могат да се мият в съдомиялна машина, да се пекат във фурна и обикновено са по-леки от стъклените.
- Те са непрозрачни, така че ако искате да проверите храната си, трябва да повдигнете капака, което може да попречи на процеса на готвене.

- Силиконовите капаци са леки и гъвкави, което ги прави лесни за съхранение. Освен това те са устойчиви на високи температури и са подходящи за използване във фурна, дори в микровълнова фурна.
- Подобно на неръждаемата стомана, силиконът е непрозрачен. Когато се мият в съдомиялна машина, силиконовите капаци могат да абсорбират миризмите от миенето.

Тигани с капаци: видове и приложения
Чугунени тигани с капаци
Те са чудесни за дългосрочна употреба и равномерно разпределение на топлината. Подходящи са и за печене във фурната. Но са тежки и изискват специални грижи.
Тигани от неръждаема стомана с капаци
Те са устойчиви на надраскване и са подходящи за широк спектър от приложения за готвене. Въпреки това те изискват повече мазнина, за да не покафенее храната.
Тигани с незалепващо покритие и капаци
Поради това те могат да се готвят почти без мазнина и се почистват лесно. Въпреки това те са податливи на надраскване и повърхността им може да се повреди при високи температури.
Стоманени тигани с капаци
Те са издръжливи, многофункционални и повърхността им е естествено незалепваща, когато се обработват правилно. Обикновено са тежки, могат лесно да прегреят и изискват специални грижи.

Капакът спомага за запазване на топлината и влагата в тигана, което го прави идеален за задушаване на месо, зеленчуци или приготвяне на сосове. Той позволява и бавно готвене, при което ароматите се съчетават по-добре.
Тиганите с капаци са ненадминати за успешно готвене на пара. Просто добавете малко вода на дъното на тигана, поставете кошницата за готвене на пара със съставките, покрийте с капака и изчакайте ястието да се сготви. Уок с капак също е подходящ за тази цел.
Капакът е отличен помощник при приготвянето на ориз и оризови ястия като ризото, пилаф и др. Това е така, защото той поддържа постоянна температура и влажност, което е от решаващо значение за постигане на правилната консистенция.
Ще оцените дълбоките тигани с капаци и при приготвянето на ястия, които започват да се готвят на котлона и завършват във фурната. Чугунените тигани с капаци са идеални за тази цел, но и други материали са подходящи.
Нека не забравяме и основната функция на капака, а именно, че ако покриете храната след готвене, тя ще се охлади много по-бавно.
Качествени капаци за тигани

