Сушилни за храна

Сушилня за храна - най-добрият инструмент за дехидратиране на храна за дълготрайно съхранение

Какво представляват сушилните за храна?

сушилня за храна , често наричана дехидратор, е кухненски инструмент, използван за изсушаване на храни като плодове, зеленчуци, гъби, билки и месо. Храната се консервира чрез изсушаване, което също така увеличава срока на годност на храната и предотвратява образуването на микроби, плесени и дрожди.

Сушилните за храна често се състоят от поредица от подредени рафтове или тави с нагревателен елемент и вентилатор, разположени в долната или горната част на уреда. За да се изсуши равномерно храната върху тавите, топлината се произвежда от нагревателния елемент и се разпространява от вентилатора.

Всичко, което трябва да направите, е да подредите нарязаните или накълцани хранителни продукти върху тавите и да зададете температурата и продължителността. Времето за сушене зависи от вида и дебелината на сушената храна, така че за да постигнете най-добри резултати, следвайте инструкциите на производителя.

Алтернатива на сушенето на въздух е сушенето на слънце, но то отнема много повече време (дори няколко дни за пълно изсъхване), а за да изсъхне храната, е необходимо слънчево място с ниска влажност и минимална температура от 30°C. Ако не искате да купувате допълнителни уреди, можете да опитате да изсушите храната и във фурната при температура 60°C.

В Kulina, ще намерите някои универсални електрически дехидратори, произведени от реномирани компании като WMF.

Дехидратираната храна здравословна ли е колкото прясната?

Дехидратираната храна може да бъде питателна и здравословна алтернатива. Тя обаче не е толкова полезна, колкото прясната храна. Все пак сушенето на храна може да намали хранителните отпадъци и да предложи по-здравословна алтернатива на нездравословни закуски като чипс или пуканки. Въпреки това, от решаващо значение е да се използват висококачествени съставки и да се пазим от добавени захари и консерванти.

Какви са ползите от използването на електрическа сушилня за храна?

  • Дехидратирането на храната може да предотврати развитието на вредни замърсители, като по този начин се удължава срокът ѝ на годност и целогодишната ѝ наличност
  • Сушенето на храни също така променя вкуса и текстурата на продуктите, като често придава на сушените храни, например на плодовете, по-сладък и по-концентриран вкус
  • Намалява теглото и обема на храните, които са по-лесни за съхранение
  • можете лесно да приготвите здравословни закуски за децата си (сушени ябълки с канела и др.) и дори коледни украшения като сушени портокалови резени