Приготвяне и сервиране на чай - наръчник

caj

Практичен наръчник за всеки любител на добрия чай

Вие сте от тези любители на чая, които обичат да се сгушат с хубава книга и топла чаша любим чай? Наслаждавате се на своя “чаен момент” и приготвянето на чай е Вашият личен, свещен ритуал? Или търсите подарък за истински ценител на чая? Прочетете нашия наръчник за приготвяне и сервиране на чай. Вижте как да приготвите перфектна чаша чай като истински експерт. Богат избор на електрически кани от известни марки, стилни чашки и чаши, дизайнерски чайници и практични цедки за чай. Насладете се на своя чаен ритуал и/или изненадайте гостите си с ароматно изживяване, благодарение на практичните и красиви аксесоари за чай от Кулина .

Какво ще намерите в този наръчник?

1/ Как да кипнете водата. Не е толкова лесно!
2/ Видове чай и неговият избор
3/ Как да изберете идеалния чайник
4/ Красотата на приготвянето на чай и как да му се насладите
5/Чай за един човек. Как да направите идеалния чай само за себе си?
6/ Голяма чаша или чашка? Това е въпросът!
7/ Изкуството на сервирането на чай
8/ Как да запазите чая си горещ за по-дълго
9/ Чай за из път
10/ Джаджи за тези, които не го вземат твърде на сериозно

 

Каква е подходящата температура на водата за Вашия любим вид чай? Кой чайник е най-подходящ за Вашите нужди?

Включвате каната и сварявате водата. Какво толкова трудно има? Колкото и просто да изглежда, ако сте ценител на чая, има правила за неговото приготвяне. 

Първо- варете толкова вода, колкото Ви е нужна. Не става въпрос само за спестяване на енергия и пари. За да има най-добър вкус чаят, водата трябва да е с кислород. А съдържанието на кислород намалява, ако водата се вари повече от веднъж. Вода, която се вари многократно, може да абсорбира неприятни вкусове от околния въздух.

Каква вода да използваме за приготвянето на чай?

Вода като вода? Грешка. Пълнете каната винаги със студена вода. Водата директно от чешмата ще послужи за целта, но ще имате напълно различно изживяване от чая, ако използвате филтрирана вода. Разликите са малки и ще ги усетите само ако пиете чай без захар, без лимон и без мляко. По-добрата вода ще гарантира, че добрия чай ще има още по-добър вкус. Лошата вода, от друга страна, може да причини кисел вкус и на много качествен чай. Водата за Вашия чай трябва да има неутрално pH и да е прясно преварена. В идеалния случай би трябвало да е..прясна вода от планински поток, но да слезем на Земята, ако нямате поток точно пред вратата си, ще е достатъчна филтрирана вода от чешмата.

Каква температура трябва да има водата за чай?

Идеалната температура за приготвяне на определен вид чай е важна за крайния вкус. Температурата на водата за черен чай би трябвало да е от 90 до 98°C, а за зелен чай около 80°C. За бял чай от 70 до 90°C, за улонг чай около 90°C, a на ройбос са нужни 100°C.
Не е нежно да помните тези температури, достатъчно е да прочетете инструкциите на опаковката, но как да разберете дали температурата е правилна? Един от начините е да сварите водата, а след това да изчакате... Ако искате водата да се охлади до 90°C, изчакайте две минути, ако искате да запарите зелен чай при температура от 80°C, изчакайте 4 минути. Но кой има време да чака?

Най-лесният начин да сварите водата на точната температура е да си купите кана с контрол на температурата (тези видове кани предлагаме от марки като Smeg или KitchenAid). От Вас зависи да решите дали Ви трябва, или не, ако пиете предимно черен чай, вероятно нямате нужда от нея. Със сигурност ще приветствате възможността за регулиране на температурата, ако пиете зелен или бял чай, билкови отвари или имате малки деца, за които приготвяте бутилки мляко.

Когато избирате електрическа кана за Вашата кухня, трябва да решите кой обем е най-подходящ за Вас и Вашето семейство, какъв стил ще подхожда най-добре на Вашата кухня и какъв материал предпочитате. 

 

Кои са основните видове чай и кога да ги пием?

Основните видове чай са: черен, зелен, бял и чай улонг. Черният чай е, разбира се, най-често срещаният, но зеленият чай става все по-популярен напоследък. Кога да пием чай? Чаят има благоприятен ефект върху тялото и ума, следвайте техните нужди.

Ако нивото на Вашата енергия е ниско сутрин или след хранене и искате да го увеличите, пийте чай 15-20 минути след хранене. Чаят съдържа не само кофеин, но има и положителен ефект върху храносмилателната система. Ако искате да се успокойте или имате проблеми със съня, не трябва да пиете чай следобед и вечер. Вместо това пийте лайка или други билки.

Разбира се, количеството кофеин също зависи от вида на чая и от от това, колко дълго го запарвате. Например чаят English breakfast съдържа повече кофеин от Earl Grey, което се определя от вида на използваните чаени листа. И като става въпрос за чаени листа...

Насипният чай по-добър ли е от чаените торбички?

Определено да! Чаените торбички и насипният чай са като бързо хранене и изискана трапеза. В повечето случаи пакетчетата чай съдържат чаен прах, докато насипният чай се прави от чаени листа . От малки парченца чай като прах и трохи (на опаковката може да прочетете dust a fannings), етеричните масла, които са отговорни за вкуса и аромата на чая, се изпаряват по-лесно. Така че, ако искате да се насладите на истинския вкус на чая, винаги е по-добре да запарвате цели листа.

По-ниското качество на чая, приготвен от торбички, се дължи и на факта, че запарката е ограничена от размера на торбичката. Дори ако сложите цели листа чай в малка торбичка чай, той няма да има шанс да освободи аромата си, в продължение на много десетилетия производителите на чай адаптират чая (неговата текстура) към размера на торбичката чай, което е грешка, защото ако сложите качествен насипен чай в по-голяма торбичка - например във формата на пирамида, ще получите много по-добър вкус. Ако все пак предпочитате по-практичен чай в торбички, избирайте чай в пирамидални или просторни торбички. 

Разбира се, можете да адаптирате чая не само към времето на деня, но и към сезона или времето . Поглезете се със студен чай, когато е горещо, или със чай с подправки през зимата и коледния сезон.

Kulina съвет

Ако търсите приятна смес от качествени чаени листа, разгледайте нашите предложения от насипен черен, зелен, бял и плодов чай - ИЗБЕРЕТЕ СИ НАСИПЕН ЧАЙ.
Ако търсите страхотен вкус, без да се налага да преминавате през целия процес на запарка на насипен чай, изберете чай в пирамидални торбички - ИЗБЕРЕТЕ СИ ЧАЙ В ПИРАМИДАЛНИ ТОРБИЧКИ.

 

Ако сте ценител на чая или искате да приготвите насипен чай като в чайна, потърсете традиционен чайник. Сервирането на чай ще се превърне в прекрасен ритуал. Чайниците обикновено са оборудвани с цедки за чай, така че можете да зпарите чая директно в чайника и да го сервирате на масата. Изберете чайника така, че размерът му да отговаря на обема, който обикновено пиете и на стила на Вашия интериер. 

Изберете чайник

Може да избирате от керамичнипорцеланови, от теракота, чугунени или стъклени чайници с различни форми и цветове. Китайските чайници се считат за най-традиционни и обикновено се използват в японските и английските чайни церемонии. Някои чайници имат капаци, оформени така, че да служат като чинийка за цедката. Някои могат да се поставят на котлона, за да поддържат по-дълго чая горещ, други са с подходящ нагревател или капак за тази цел.

Не забравяйте да загреете чайника с малко гореща вода, преди да приготвите чая, за да избегнете термичен шок. Не запарвайте чая прекалено дълго. Оптималното време за запарка е 3-4 минути, но може да варира за различните видове и смеси, така че винаги четете препоръките на опаковката. Ако киснете чая твърде дълго, в чашата ще се отделят повече танини, което може да направи чая горчив. Това важи особено за черния чай.

 

Гледането на приготвения чай, как става златист, по-тъмен и по-силен секунда след секунда, е много успокояващо и релаксиращо изживяване. Популярни за него са стъклените чайници. Независимо дали практикувате внимателност (наслаждавайки се на настоящия момент) или просто обичате да следите как чая Ви освобождава аромата си, чайниците от прозрачно стъкло ще Ви помогнат да се насладите на чайния ритуал и на поглед. Разбира се, те са идеални за т.нар. цъфтящи чайове, които се развиват от чаена “пъпка” в “цвете” и предлагат истински спектакъл.

Изберете стъклен чайник

Една от марките, която се специализира в стъклени чайници, е Viva Scandinavia. Основана в Дания през 2010г., тази, насочена към чая марка предлага красиво проектирани аксесоари за чай за всички любители на чая. Нейната мисия е да вдъхнови света да се отпусне, да забави темпото и да се наслади на перфектното изживяване с всяка чаша чай

 

Понякога нямате нужда от цяла, щедра кана горещ чай. Понякога искате просто да се сгушите под одеялото с чаша хубав чай. Просто така, сам. Трябва да се откажете от ритуала за приготвяне на перфектна чаша чай, само защото Вие сте единствения, който го празнува?! Разбира се, че не.

Може да възразите, че е достатъчно да запарите чай в една чаша, но ако искате да се насладите на насипен чай, ще Ви трябва нещо допълнително.

 

В Кулина имаме три перфектни решения за чай за един човек!

 • Малък (максимално 500мл.) чайник за един - експертите всъщност твърдят, че това е единственият правилен начин за приготвяне на чай, така че не се притеснявайте, че ще изглеждате като сноб. Това би направила всяка кралица, нали?! :-)
 • Цедка за чай - цедка, която може да се използва с голяма или малка чаша (в зависимост от размера и формата си), е просто и много практично решение за насипен чай. Може да избирате между цедки, направени от неръждаема стомана или силикон, със семпла или изненадваща форма и дизайн.
 • Чаша с инфузер - чаша, която включва и т.нар. инфузер за запарка, е друго решение за големите любители на чай. Тези чаши се предлагат и с капаци, които не само помагат при запарката, но могат да служат и като чинийка за цедката, когато чаят е готов. Подобно на чайниците, чашите с инфузер могат да се използват не само за чай, но и за билкови отвари.

 

След като чаят е готов, може да го сервирате и тук идва следващия въпрос - малка чашка ли да изберете или голяма чаша? Въпреки че чаените сноби дори не биха погледнали керамична чаша, това зависи изцяло от Вас. Това е Вашият чай и можете да го пиете както решите. Ако искате да сервирате чай при специални поводи, можете да си купите сервиз елегантни, модерни или класически чашки.

Чаши и чинийки

Чашките се изработват в различни размери и форми (в зависимост от държавата и производителя), но може да се каже, че стандартна чаша е с обем приблизително между 160 мл - 250 мл. Когато говорим за класически чаши, обикновено си представяме куповидни чаши с тясно дъно и по-широк горен край, но съвременните марки предлагат различни форми, за да задоволят нуждите и вкусовете на всички клиенти - независимо дали сте почитатели на минимализма, традиционните японски чайни ритуали или скандинавския стил. Чашите обикновено се предлагат с чинийки, които предпазват плота на масата и добавят елегантност към следобедния чай.

Изберете си чашки

 

Чаши

Големите чаши, от друга страна, може да са по-малко елегантни, но имат своите предимства пред стандартните чашки:

 • предлагат се в различни форми и размери, които отговарят на личните Ви предпочитания и пасват перфектно в ръката
 • може да направите комплект в един и същ цвят или да изберете различни цветове за всеки член на семейството, за да създадете весела, модерна сервировка на масата
 • по-малко официални са и можете да ги използвате винаги
 • много по-универсални са, можете да ги използвате за чай, кафе, вода, какао, горещ шоколад, греяно вино и други напитки
 • лесни са за подреждане и заемат по-малко място в шкафа от цял сервиз малки чашки и чинийки
 • често са украсени със сезонни мотиви, модерни щампи или емблематични герои, като например Мумините, така че може да ги носите като подарък за почти всеки повод
 • и не на последно място…в кухнята никога няма достатъчно чаши, нали?!

Изберете чаши

 

Чаят е готов. Направили сте го в чайника, имате хубав сервиз или стилна чаша. Какво друго Ви трябва?

Друго необходимо оборудване при сервирането на чай е каничка за мляко и захарница - по възможност в комплект. Капка мляко е необходима, например, за да смекчите силата на чая English Breakfast, а също така можете да я използвате при сервирането на кафе. Захарниците и купите за сметана се предлагат и в модерни варианти - изработени от неръждаема стомана, прозрачно стъкло или рустикална керамика.

А какво бихте правили със захарта или млякото ако нямате чаена лъжичка? Между другото... Знаете ли, че трябва да разбърквате чая си напред-назад, а не в кръгови движения? Точно така, вероятно цял живот сте го правили погрешно. ;-)

 

Съвет от кралицата

"Отпивайте от чашата, никога не сърбайте и, за бога, никога не оставяйте лъжичката в чашата!"

 

Термосите поддържат чая горещ с часове благодарение на изолационните си свойства, двойните стени и интелигентното си затваряне. Всеки, който работи от вкъщи, ще ги хареса, защото Ви позволяват да се наслаждавате на чай с часове, без да се налага постоянно да ходите до кухнята. Не е изненадващо, че марките, специализирани в производството на вакуумни кани и чайници, произлизат от Скандинавия. Техните дизайнери знаят колко е важно да имате винаги до себе си чаша горещ чай и също така значт как да създадат дизайн, който добавя фактора “хюге” към Вашия интериор.

Изберете термос

Каква е най-добрата температура за пиене на чай?

Експертите твърдят, че ключът към това да направите напитката най-вкусна, е да оставите чая да престои 6 минути преди да го изпиете. Защо точно 6 минути, а не например 10?Като оставите чая да почине (точно както оставяте пържола да почине, преди да я нарежете), Вие го оставяте да се охлади до 60°С, което вероятно е оптималната температура, при която ще се развие вкусът. Ако оставите чаят да престои например 10 минути, ще пропуснете този момент и когато температурата падне под 45°С, вкусът му няма да е най-добър.

 

Ако сте истински любители на чая, с радост ще си вземете любимата напитка за из път или когато отивате на работа. Особено когато е есенно или зимно утро и сте заседнали в задръстване, топлата напитка е много полезна. Стилната термо чаша е аксесоар, който можете да носите навсякъде по време на пътуване, независимо дали отивате на работа, на пикник или на планински преход.

Изберете термо чаша

Как да изберете термо чаша?

 • уверете се, че уплътнява добре. Не искате чаят или кафето Ви да се разлеят в чантата или раницата Ви, нали?
 • проверете какви са изолационните й качества - от неръждаема стомана ли е направена, има ли двойни стени? Колко дълго ще запази чая Ви горещ или студената Ви вода студена?
 • помислете какъв вид затваряне е най-добър за Вас. Предпочитате да развивате или просто да щракнете? Възможността да контролирате чашата с една ръка може да бъде полезна ако шофирате или се разхождате.
 • вземете предвид как ще носите чашата. Ще я държите в ръка, в чантата или предпочитате да я прикрепите към раницата си с практична каишка?
 • не на последно място, изберете чаша според стила Ви, например която подхожда на якето Ви или на чантата. Да, важно е, защото качествена термо чаша ще Ви прави компания няколко години!

 

Ако обичате да се обграждате със закачливи джаджи или търсите малък подарък за любител на чай, със сигурност ще останете доволни от богатия избор от джаджи и аксесоари за чай. Сред тях ще намерите забавни и стилни цедки за чай, нагреватели, кутии за съхранение на чай или пясъчни часовници, благодарение на които може да измерите запарването на чай съвсем точно. Тези аксесоари са и прекрасен подарък, особено ако ги съчетаете с някои от първокласните смеси за чай от нашата оферта.

Разгледайте аксесоари за чай