Чаши за вино

153 items total
Чаша за червено вино WINEWINGS SYRAH 865 мл, Riedel RD123441
Чаша за червено вино 400 мл, Eva Solo
46 лв
ES541001
Чаша Розе Сомелиер Riedel
Outlet
179 лв –27 %
130 лв
RD440004
Up
More products

Чаши за вино – Насладете се на вашето вино и добавете приятно изживяване

Виното често се консумира и вкусва от чаша за вино. Способността да оцените правилно вкуса на виното е едно от ключовите качества на добрата чаша за вино и затова чашите за вино обикновено са прозрачни, с малки фасетки или орнаменти. Преди да налеете вино в чаша за вино, обмислете използването на декантер за вино , за да аерирате вашето вино. Излагането на кислород подобрява вкуса на виното, защото му позволява да диша. Декантирането също омекотява танините и затова можете да се насладите още повече на вкуса му.

Каква е разликата между чашите за бяло и червено вино?

В сравнение с чашите за червено вино, чашите за бяло вино имат по-малко тяло и отвор. Стените им също са по-малко извити и стъблата са по-дълги, за да се избегне контакт с ръката на потребителя. Двата основни вида чаши за бяло вино са:

  • Чаши за вина с висока киселинност (по-малки, за сухи вина като Ризлинг, Совиньон Блан)
  • Чаши за плътни вина (като Шардоне)

Чашите за червено вино имат по-голяма площ, която да ви помогне да видите и да се възхитите на цвета и вискозитета на виното, докато се върти в чашата. Червеното вино обикновено е нужно да се отвори, за да влезне в контакт с повече кислород, така че да подобри вкуса си, затова чашите за червено вино обикновено са по-големи и заоблени. Има три основни вида чаши за червено вино:

  • Чаши Bordeaux(Бордо), чаши за плътни вина
  • Чаши със среден размер на тяло
  • Бургундски чаши, чаши за леки вина

Как да избера правилната чаша за вино според моите нужди?

Когато избирате чаша за вино, имайте предвид следните фактори:

  • Вземете под внимание формата на чашата

Повърхността на виното, която е изложена на контакт с въздуха, зависи от това колко широк е отвора на чашата за вино. Отразява се и на това каква част от аромата на виното се разнася към носа ви. По-големите чаши с по-кръгла форма, които обикновено се използват за червени вина, позволяват повече взаимодействие на въздуха с виното, така че да можете да оцените в по-голяма степен вкуса му. Докато вкусът и ароматът на повечето бели вина е по-лек, по-малката чаша помага да насочите тези по-леки аромати по-близо до носа си.

  • Помислете за дръжката на чашата

Колкото по-къса е дръжката, толкова по-голям е рискът да хванете тялото на чашата за вино и да влезнете в контакт с виното. Тъй като белите вина обикновено изискват по-ниска температура, чашите за бяло вино често имат по-дълги дръжки, за да се избегне затоплянето на виното, докато държите чашата.

  • Помислете за ръба на чашата

Виното тече по-лесно върху езика, когато ръбът е по-фино изрязан и без устни. Киселинността и тръпчивостта на виното могат да бъдат подсилени от по-дебели и заоблени ръбовете.

За тези, които търсят елегантност и съвършенство, Кулина е фантастичен избор. Можете да избирате от селекция продукти на реномирани марки като Eva Solo в различни стилове, цветове и размери.

Ако сте любител на виното, уверете се, че имате всички аксесоари, от които се нуждаете, за да отворите и сервирате виното по правилния начин. Изберете практичен, но елегантен тирбушон a декантери за вино или гарафи и разгледайте нашата селекция от стойки за вино, за да бъдат бутилките с вино на сигурно място и да избегнете счупвания.