Чаши за вино

135 items total
Up
More products

Чаши за вино – Насладете се на вашето вино и добавете приятно изживяване

Виното често се консумира и вкусва от чаша за вино. Способността да оцените правилно вкуса на виното е едно от ключовите качества на добрата чаша за вино и затова чашите за вино обикновено са прозрачни, с малки фасетки или орнаменти. Преди да налеете вино в чаша за вино, обмислете използването на декантер за вино , за да аерирате вашето вино. Излагането на кислород подобрява вкуса на виното, защото му позволява да диша. Декантирането също омекотява танините и затова можете да се насладите още повече на вкуса му.

Каква е разликата между чашите за бяло и червено вино?

В сравнение с чашите за червено вино, чашите за бяло вино имат по-малко тяло и отвор. Стените им също са по-малко извити и стъблата са по-дълги, за да се избегне контакт с ръката на потребителя. Двата основни вида чаши за бяло вино са:

  • Чаши за вина с висока киселинност (по-малки, за сухи вина като Ризлинг, Совиньон Блан)
  • Чаши за плътни вина (като Шардоне)

Чашите за червено вино имат по-голяма площ, която да ви помогне да видите и да се възхитите на цвета и вискозитета на виното, докато се върти в чашата. Червеното вино обикновено е нужно да се отвори, за да влезне в контакт с повече кислород, така че да подобри вкуса си, затова чашите за червено вино обикновено са по-големи и заоблени. Има три основни вида чаши за червено вино:

  • Чаши Bordeaux(Бордо), чаши за плътни вина
  • Чаши със среден размер на тяло
  • Бургундски чаши, чаши за леки вина

Как да избера правилната чаша за вино според моите нужди?

Когато избирате чаша за вино, имайте предвид следните фактори:

  • Вземете под внимание формата на чашата

Повърхността на виното, която е изложена на контакт с въздуха, зависи от това колко широк е отвора на чашата за вино. Отразява се и на това каква част от аромата на виното се разнася към носа ви. По-големите чаши с по-кръгла форма, които обикновено се използват за червени вина, позволяват повече взаимодействие на въздуха с виното, така че да можете да оцените в по-голяма степен вкуса му. Докато вкусът и ароматът на повечето бели вина е по-лек, по-малката чаша помага да насочите тези по-леки аромати по-близо до носа си.

  • Помислете за дръжката на чашата

Колкото по-къса е дръжката, толкова по-голям е рискът да хванете тялото на чашата за вино и да влезнете в контакт с виното. Тъй като белите вина обикновено изискват по-ниска температура, чашите за бяло вино често имат по-дълги дръжки, за да се избегне затоплянето на виното, докато държите чашата.

  • Помислете за ръба на чашата

Виното тече по-лесно върху езика, когато ръбът е по-фино изрязан и без устни. Киселинността и тръпчивостта на виното могат да бъдат подсилени от по-дебели и заоблени ръбовете.

За тези, които търсят елегантност и съвършенство, Кулина е фантастичен избор. Можете да избирате от селекция продукти на реномирани марки като Eva Solo в различни стилове, цветове и размери.

Ако сте любител на виното, уверете се, че имате всички аксесоари, от които се нуждаете, за да отворите и сервирате виното по правилния начин. Изберете практичен, но елегантен тирбушон a декантери за вино или гарафи и разгледайте нашата селекция от стойки за вино, за да бъдат бутилките с вино на сигурно място и да избегнете счупвания.