Канички за мляко

29 items total
Каничка за сметана CHA 210 мл, Alessi
127 лв
ALNF02
Каничка за мляко THEO 400 мл, Stelton
109 лв –6 %
102 лв
SNX638
Кана за мляко GRAND CRU SOFT, 500 мл, бяла, Rosendahl RSD20565
Кана за мляко 150 мл, порцелан, Eva Solo
45 лв
ES886266
Каничка за сметана RO 270 мл, сива, Blomus BM64032
Кана за мляко 500 мл, сивa, Bit
Outlet
64 лв –34 %
42 лв
BITZ11270
Up
More products

Кана за мляко или сметанов апарат - задължителна принадлежност за любителите на кафе и чай

Каничките за мляко и сметана са малки канички, използвани за сервиране на мляко или сметана за кафе. Често те се предлагат като част от по-голям комплект, включващ подходяща купа за захар а понякога и чайник.

В Kulina предлагаме стилни кремове на реномирани производители като Bitz, Blomus или Stelton.

Историята на сметанов крем

Историята на каната за сметана, известна още като кана за мляко, датира от XVIII век, когато в Европа се разпространява консумацията на чай и кафе. С нарастването на популярността на тези напитки хората започват да използват мляко и сметана като допълнение към вкуса на чая и кафето.

Първите сметачници са били прости и практични, изработени от керамика или порцелан и предназначени да поберат малко количество мляко или сметана. Често те са част от по-голям сервиз за чай или кафе, който включва чайник, купа за захари други аксесоари.

С течение на времето кремчетата стават все по-сложни и декоративни, със сложни мотиви и шарки. Те са изработени от различни материали, включително сребро, стъкло и други метали, и често са украсени със сложни дръжки, чучури и други декоративни елементи.

През 19-ти и началото на 20-ти век сметачните съдове стават все по-важни като символ на статус, особено в богатите домакинства. Често те са били част от изискана трапеза и са били изработвани от най-добрите материали, като сребро и кристал.

Днес кремчетата продължават да бъдат важна част от добре подредения сервиз за чай или кафе и се предлагат в широка гама от стилове и дизайни, подходящи за различни вкусове и поводи. Съвременните сметачници често са изработени от стъкло или керамика и са проектирани за лесна употреба, с прости и практични форми, които се почистват и наливат лесно.

Защо някои хора пият чая си с мляко?

Смята се, че практиката за добавяне на мляко към чая се е зародила в Англия през XVII век. По онова време чаят е скъпа и екзотична напитка, която се внася от Китай, и често се сервира в малки чаши без мляко или захар.

Въпреки това, когато чаят става все по-широко достъпен, той започва да се консумира в по-големи количества и хората започват да експериментират с различни начини за приготвянето и сервирането му. Добавянето на мляко към чая е един от тези експерименти, който бързо става популярен сред англичаните, които започват да добавят мляко към чая си, за да го направят по-вкусен и по-малко горчив.

Освен че подобрява вкуса на чая, се смята, че добавянето на мляко има и ползи за здравето, тъй като то неутрализира танините в чая, които могат да въздействат неблагоприятно на стомаха.

Днес добавянето на мляко към чая е обичайна практика в много страни по света, включително Великобритания, Индия и много други части на Азия и Европа. Начинът на добавяне на мляко към чая обаче може да варира в широки граници, като някои хора предпочитат да го добавят преди чая, а други - след това. Освен това някои видове чай, като например зеленият, по принцип не се консумират с мляко, тъй като то може да потисне деликатния вкус на чая.

Какви други аксесоари са ми необходими, за да сервирам чаша чай?

За сервирането на чаша чай са необходими няколко компонента, като например:

  • Чайник: Използват се за сваряване на вода, като се предлагат варианти с котлони и електрически котлони, изработени от различни материали като стомана, пластмаса или стъкло
  • Чайник: Съществен елемент от ритуала за приготвяне на чай, незаменим, ако обичате чай от насипни листа и искате да приготвите и сервирате нещо повече от чаша чай.
  • Чаши за чай или чаши: Обикновено те са изработени от стъкло, порцелан или керамика и се използват за сервиране на чай или кафе.
  • В допълнение към сметанообразувателя може да се нуждаете от купа за захар и комплект чаени лъжички за сервиране на чай. Ако разполагате с тези консумативи, можете бързо да приготвите и сервирате чаша чай на себе си или на гостите си.

Ако искате да научите повече за аксесоарите и ритуалите за приготвяне на чай, прочетете нашето ръководство за пазаруване за приготвяне на чай.