Хавлиени кърпи

16 items total
Кърпа за чай BETA 50 x 70 cм, бордо, Rosendahl RSD21412
Кърпа за чай GAMMA 50 x 70 cм, бордо, Rosendahl RSD21422
Кърпа за чай BETA 50 x 70 cм, руж, Rosendahl
24 лв
RSD21413
Кърпа за чай SODHAL 55 x 80 cм, сива, Bitz
22 лв
BITZ12316
Кърпа за чай GAMMA 50 x 70 cм, мента, Rosendahl RSD21424
Кърпа за чай BETA 50 x 70 cм, мента, Rosendahl RSD21414

Чаени кърпи - задължителен текстил за всяка кухня

кърпа за чай е мека тъкан, която обикновено е украсена с отпечатан или изтъкан модел и е изработена от лен или памук. Чаените кърпи, които са с размерите на кърпа за ръце, съществуват от 18 век и за пръв път са използвани за сушене на скъп порцелан по време на чаени церемонии.

Чаените кърпи са полезен и важен инструмент във всяка кухня, а в Kulina предлагаме фантастична селекция от цветни чаени кърпи от реномирани марки като Blomus, Hübsch, и Rosendahl. Можете също така да пазарувате още кухненски текстил на Kulina, например престилки и ръкавици за готвене.

За какво се използват кърпите за чай?

Днес кърпите за чай могат да се намерят в домовете и кухните по целия свят. Те изпълняват различни функции - от защита и обработка на горещи ястия до съхраняване на покритието на храната. Ето някои често срещани приложения на кърпите за чай:

 • Сушене на съдове: След измиване чаените кърпи често се използват за подсушаване на чинии, чаши и прибори за хранене. В сравнение с обикновените хартиени кърпи те са по-абсорбиращи и могат да се почистват и използват отново.
 • Работа с горещи ястия: Чаените кърпи могат да се използват за пренасяне на горещи съдове, тенджери и тигани, когато се налага да ги преместите.
 • Хранително покритие: Храната може да се покрие с кърпи, докато се охлажда или почива. Това може да помогне за запазване на топлината на храната и да предотврати замърсяването ѝ с прах и други частици.
 • За декоративни цели: Можете да използвате нашия асортимент от кърпи за чай, които се предлагат в широка гама от нюанси и шарки, като акцент в кухнята си. Могат да се използват и като подложка за маса или салфетки.

Какви са моделите, използвани за кърпи за чай?

Чаените кърпи често са украсени с различни шарки, дизайни и мотиви. Някои от типичните модели, използвани за кърпи за чай, включват:

 • Ивици: Кърпите на райета са класически и универсален вариант, който може да допълни широк спектър от стилове в кухненския интериор.

 • Проверки: Друг популярен вариант са карираните кърпи за чай, като традиционните карета от гингам са особено разпространен модел.

 • Флорални мотиви: Флоралните мотиви са популярен избор за кърпи за чай, като дизайните варират от малки щампи до по-големи, смели модели.

 • Геометрични: Геометричните шарки, като ромбове, триъгълници или шеврони, могат да придадат модерен вид на кухнята.

 • Новина: кърпите за чай с нови модели или изображения, като животни, плодове или хумористични фрази, могат да добавят забавен и причудлив елемент в кухнята.

 • Бродерия: Някои кърпи за чай са с бродирани мотиви, които могат да придадат по-сложен и ръчно изработен вид на кърпата.

Като цяло моделите, използвани за кърпи за чай, могат да варират в широки граници, като има варианти, които отговарят на различни лични стилове и предпочитания.

Как да поддържам хигиената на кърпа за чай ?

Има няколко неща, които можете да направите, за да поддържате кърпа за чай хигиенична:

 • Перете редовно: Чаените кърпи трябва да се почистват често, особено ако се използват за почистване след готвене на сурово месо, за забърсване на разливи или за подсушаване на ръце.
 • Използвайте гореща вода: За да премахнете всички потенциални бактерии или микроби, перете кърпите в гореща вода (поне 60 °C).
 • Използване на дезинфектант: За да се отървете от всички потенциални бактерии, можете да добавите дезинфектант към цикъла на пране. Внимавайте да спазвате указанията, посочени на етикета на продукта.
 • Избягвайте да комбинирате с друго пране: За предпочитане е да перете кърпите отделно от друго пране, за да предотвратите кръстосано замърсяване.
 • Изсъхнете напълно: Накрая, след изпиране, кърпите трябва да се изсушат напълно. Можете да ги закачите да изсъхнат естествено или да използвате сушилня с висока температура.