Шейкъри

20 items total
Флакон в комплект, MANHATTAN 6 бр., WMF
101 лв –8 %
92 лв
WM603529990
Шейкър за коктейл GRAND CRU 20 cм, Rosendahl
105 лв
RSD18730
Шейкър за коктейл ALIR, месинг,House Doctor HD211290800
Шейкър 700 мл, Alessi
Шейкър 700 мл, Alessi
На склад (1 pcs)
159 лв
ALGIA25
Флакон MANHATTAN 200 мл, WMF
Флакон MANHATTAN 200 мл, WMF
На склад (6 бр.)
65 лв
WM0603519990
Шейкър за коктейл 500 мл, Leopold Vienna
32 лв
LV00803
Флакон SHOT 150 мл, Alessi
Флакон SHOT 150 мл, Alessi
На склад (1 бр.)
96 лв
ALPG03
Смесителна кана за бар NOBLESSE 750 мл, Nachtmann NM101258
Шейкър за коктейл GRUNGE, House Doctor
90 лв –5 %
85 лв
HD211290811
Барманска цедка THE TENDING BOX, Alessi
57 лв
ALGIA27

Шейкъри - най-добрият начин да пиете напитката си

Какво представляват коктейлните шейкъри?

Коктейлните шейкъри са бар аксесоари, които се използват за смесване на съставките на коктейлите. Обикновено те се състоят от стъклен или метален съд, капак и цедка.

Разполагаме с голямо разнообразие от шейкъри на Kulina, включително шейкъри на добре познати марки като Alessi и Leopold Vienna. Шейкърите много често се предлагат в комплекти, които са чудесни подаръци за мъже.

Съществуват три основни вида коктейлни шейкъри:

 • Шейкър за обувки: Шейкърът за коблер е шейкър от три части, който се състои от метална или стъклена основа, капак с вградена цедка и капачка, която покрива цедката. Шейкърите за коктейли са лесни за употреба и са идеални за приготвяне на малки партиди коктейли. Въпреки това те могат да бъдат по-трудни за почистване и да не осигуряват същото ниво на аерация като другите типове шейкъри.

 • Бостънски шейкър: Бостънският шейкър се състои от две части - метална или стъклена основа и метална кутийка за смесване. Двете части се поставят заедно и се разклащат, за да се смесят съставките. Бостънските шейкъри са по-големи от шейкърите за коктейли и могат да поберат повече съставки, което ги прави идеални за приготвяне на няколко коктейла наведнъж. Използването им обаче изисква малко повече умения, отколкото при шейкърите за коблери, тъй като нямат вградени цедки.

 • Френски шейкър: Френският шейкър, известен още като парижки шейкър, е подобен на бостънския шейкър, но вместо метална кутийка за смесване има метална или стъклена основа и метален плот с вградена цедка. Френските шейкъри са универсални и лесни за използване, но подобно на бостънските шейкъри изискват отделна цедка.

Всеки вид шейкър има своите предимства и недостатъци, а изборът на вида може да зависи от личните предпочитания и вида на приготвяния коктейл.

Защо някои коктейли трябва да се разбъркват, а други - да се разклащат?

Техниката на разклащане или разбъркване на коктейла може да окаже значително влияние върху крайния му вкус и текстура. По принцип коктейлите, които съдържат мътни или вискозни съставки, като плодови сокове, сметана или яйчни белтъци, обикновено се разклащат. Разклащането на тези съставки с помощта на шейкър за коктейл води до получаването на пенеста, добре разбъркана напитка с по-лека текстура.

От друга страна, коктейлите, които съдържат прозрачни, силни алкохолни напитки и ликьори, като Мартини или Манхатън, обикновено се разбъркват. Разбърквайте внимателно с бар лъжица, смесва съставките, без да разрежда твърде много напитката, като създава гладък и балансиран коктейл.

Освен това изборът за разклащане или разбъркване на коктейла може да зависи и от желаната температура и разреждане на напитката. Разклащането на коктейла обикновено води до по-студена и по-разредена напитка, отколкото разбъркването, което може да доведе до по-силен и по-малко разреден коктейл.

В крайна сметка решението за разклащане или разбъркване на коктейла зависи от рецептата и от желания вкус и текстура на крайната напитка.

Има много коктейли, които могат да се разклащат или разбъркват, в зависимост от личните предпочитания и използваната рецепта. Някои класически коктейли обаче традиционно се разбъркват или разклащат, както следва:

Разбъркани коктейли:

 • Мартини: джин или водка, сух вермут, разбъркани с лед и прецедени в охладена чаша с гарнитура от лимон или маслина.
 • Манхатън: уиски, сладък вермут и горчив вкус се разбъркват с лед и се прецеждат в охладена чаша с черешова украса.
 • Негрони: джин, сладък вермут и кампари се разбъркват с лед и се прецеждат в чаша с лед, украсена с портокалово клонче.
 • Old Fashioned: уиски от бърбън или ръж, захар, горчив алкохол и вода, разбъркано с лед и поднесено в чаша с лед, украсено с портокалова кора и череша.

Разклатени коктейли:

 • Маргарита: текила, сок от лайм и тройна сек, разклатени с лед и прецедени в чаша със солен ръб и украса от лайм.
 • Дайкири: бял ром, сок от лайм и обикновен сироп се разклащат с лед и се прецеждат в охладена чаша с украса от колелце лайм.
 • Cosmopolitan: водка, сок от червена боровинка, сок от лайм и тройна сек, разклатени с лед и прецедени в охладена чаша с украса от лайм.
 • Пиня колада: бял ром, сок от ананас, кокосова сметана и лед, разклатени и прецедени в охладена чаша с украса от ананас.

Имайте предвид, че техниката на разклащане или разбъркване на коктейл може да бъде въпрос на лични предпочитания и може да варира в зависимост от рецептата и използваните съставки.

Освен шейкър, може да ви трябват и други бармански инструменти, така че не пропускайте да разгледате нашите колекции от джигери, бар-лъжици и други бармански инструменти.

А ако сте любители на изисканите коктейли или търсите елегантен подарък, трябва да разгледате и нашите колекции от чаши за коктейли и чаши за дълги напитки, за да намерите още полезни аксесоари, с които да се наслаждавате на напитките си.