Дъски за рязане

34 items total
Дъска за рязане VLAJKA M 35 см, дъб, UBRD
216 лв –6 %
203 лв
UBRD114MDU
Дъска за рязане 43 x 29 cм, Continenta
123 лв
CONT4821
Дъска за рязане VLAJKA L 40 см, дъб, UBRD
254 лв –6 %
238 лв
UBRD114LDU
Дъска за рязане, комплект 3 бр., дърво, Brabantia BRAB260780
Дъска за рязане 26 x 16,5 cм, дърво, Continenta CONT4810
Дъска за рязане 40 x 24 cм, дърво, Tramontina TRAM13332352
Дъска за рязане 54 x 29 cм, дърво, Continenta
173 лв
CONT4852
Дъска за рязане 37 x 25 cм, Continenta
76 лв
CONT4820
Дъска за рязане 36 x 23 cм, дърво, Continenta CONT4811
Дъска за рязане 25 х 40 см, дърво, Brabantia BRAB260704
Дъска за рязане RÅ 31 x 17,5 cм, ясен, Rosendahl RSD23106
Дъска за рязане 25 х 40 см, дърво, Brabantia BRAB260728
Дъска за рязане CHURRASCO 33 x 20 cм, Tramontina
36 лв
TRAM13331352
Up
More products

Дъска за рязане – една от основните принадлежности в кухнята

За какво служи дъската за рязане?

Дъската за рязане е една от основните кухненски принадлежности, използвани като безопасна повърхност за нарязване или кълцане на храна. Дъската се използва и за прехвърляне на нарязаната храна от кухненския плот в тенджера или купа, а понякога и за сервиране на ястия на трапезата. (моля, прочететенашето пълно ръководство за пазаруване, ако искате да разберете кои са 10 основни неща за кухнята, в които си струва да инвестирате).

Какви видове материали се използват при дъските за рязане?

Дървото и пластмасата са най-разпространените материали, използвани при дъските за рязане. Понякога можете да попаднете и на стъклени дъски за рязане, които са лесни за почистване, но не са безопасни и подходящи за остриетата на вашите ножове.

Прекалено абразивната повърхност има потенциала лесно да затъпи острието на ножа поради крехката си структура. Необходим е мек, хигиеничен и неабразивен материал за подходящата дъска за рязане, но в същото време той не трябва да бъде прекалено мек или чуплив.

  • Дърво

Дървените дъски за рязане имат някои огромни предимства пред пластмасовите. Те са самовъзстановяващи се, което ги прави дълготрайни за употреба кухненски принадлежности. Дървесината и по-специално твърдата (като клен или акация) е финозърнеста и капилярното действие на тези зърна отвежда течността, улавя и унищожава бактериите, когато дъската изсъхне след почистване. Поради антисептичните качества на материала, дървото се използва и за направата на дъски за сирене.

  • Бамбук

Бамбукът – въпреки че технически е трева, споделя много свойства с дървото, включително здравина, издръжливост и антимикробни свойства. Бамбуковите дъски за рязане имат естествени антимикробни свойства, които убиват бактериите, дори тези, които проникват през повърхността, така че ако харесвате външния вид на бамбукова дъска за рязане, не се колебайте да ги изпробвате.

  • Пластмаса

За разлика от дървото, пластмасовите дъски позволяват миене с по-абразивни почистващи препарати или в съдомиялна машина, без да се повреди дъската или да останат почистващи препарати, които впоследствие да замърсят храната.

По-голямата част от висококачествените пластмасови дъски от полиетилен с висока плътност също са безопасни за вашите ножове, въпреки че пластмасовата дъска за рязане не трябва да се използва с назъбен нож, тъй като може значително да съкрати живота на продукта.

Какво трябва да имате предвид при избора на дъска за рязане?

Когато избирате дъска за рязане за вашата кухня, не забравяйте, че имате нужда от повече от една дъска. В идеалния случай трябва да имате отделна дъска за рязане на месо, риба, хляб и зеленчуци. При избора на продукта вземете под внимание следното:

  • безопасна ли е дъската за рязане за вашите ножове
  • има ли антибактериални свойства
  • може ли да се мие в съдомиялна машина
  • колко време ще издържи