Барбекю - помощник за пазаруване

Все още нямате скара или обмисляте купуването на нова? На пазара има вече толкова много видове, че не знаете каква скара да изберете? Ще ви помогнем да се ориентирате по- добре в многообразието. Независимо от това, дали ще печете на скара в градината, на терасата или вътре в кухнята, при нас ще намерите всичко необходимо, за да бъде вашето барбекю успешно. С нас ще печете на скара по-добре...

 

Изборът на подходящата скара означава да обмислите добре какво гориво искате или можете да използвате, от колко голяма скара се нуждаете, в каква ценова категория да бъде скарата и какъв стил на печене предпочитате.

Задайте си следните въпроси:

 • Защо всъщност искам скара? Искате я, за да печете от време на време на нея за семейството си или искате да бъдете професионалист? Искате да я използвате вкъщи или в градината? Трябва внимателно да обмислите за какви цели ще използвате скарата в дома си.
 • Колко често ще използвам скарата? Искате да я използвате редовно или само от време на време? Много е важно да съобразите колко често възнамерявате да готвите на скара. Няма смисъл да си купувате скара за 4000 лева и да я използвате веднъж годишно.
 • Колко искам да инвестирам в нея? Сложете си граница, колко искате да инвестирате и за какви конкретни функции сте готови да платите повече.
 • За колко хора ще приготвям храна на скарата? Мястото, където ще печете на скара също е много важно. Ако сте от хората, които обичат да правят партита с барбекю за много гости, със сигурност няма да си купите същата скара като съпружеска двойка, която използва скарата само за себе си.
 • Стационарна ли ще бъде скарата или ще я вземате със себе си на път? Печете на скара само на балкона/терасата или скарата е вашият любим приятел по време на излет и отпуск? Ако скарата трябва да бъде мобилна, добре е да обмислите възможностите за сгъване и разгъване, да помислите за теглото ѝ, както и за стабилността ѝ.

Добре е да се замислите и над следните въпроси:

 • Какъв вид гориво предпочитам? Различните горива са с различни цени, с всяко от тях се работи по различен начин и т.н. Може би, изпитвате несигурност и известен страх при боравенето с газ? Харесва ви романтичната атмосфера, която създават дървените въглища или пък напротив, предпочитате по-чисти начини за приготовление на храната, без опасност от хвърчаща пепел? Ако обмисляте покупката на електрическа скара - имате ли контакт близо до мястото, където ще я използвате?
 • Колко голям опит имам с печенето на скара? Ако печете на скара само по празници, излишно е да инвестирате в модели от по-висок клас. Обмислете вариантите и си изберете скара с която ще ви е лесно да боравите и която наистина ще използвате.
 • Къде ще складирам скарата извън сезона? Ако смятате да оставяте скарата навън, зазимявайки я по някакъв начин, със сигурност трябва да бъде различен тип от тези, които трябва да се съхраняват на сухо и топло място.
 • Имам ли специални предпочитания и изисквания за външният ѝ вид? Ако трябва скарата да се превърне в част от дома и градината ви, тя трябва и да се вписва в интериора.

 

Скарите разделяме основно според източника на топлина (т.е. типа "гориво"). Най-голям избор имате, ако търсите градинска скара и имате достатъчно място за нея. Можете да избирате между скарите на дървени въглища, на газ или ако имате електрически контакт в градината, и електрическите скари. За балкона и терасата са идеални малките скари и не се препоръчват класическите скари на дървени въглища. Подходящи са електрическите скари, които могат да бъдат използвани както на открито така и на закрито на маса.

Elektrický gril

Електрически скари

Употребата им е бърза и лесна, само включвате в контакта и печете - както на терасата или балкона, така и в кухнята. Без дим, екологично.

Избери

Gril na dřevěné uhlí

Скара на дървени въглища

Истинската атмосфера на барбекю с горящи въглени и неповторимия вкус на опушено месо и риба.

Избери

Plynový gril

Скара на газ

Бързо загряване, голяма мощност и лесно обслужване и почистване. Предлага удобство и комфорт и за хора които нямат голям опит.

Избери

Wok pánev

Огнище

Скара и релакс около огъня. Стилното огнище е красиво допълнение към градината и ще направи по-приятни и студените вечери.

Избери

 

Elektrický gril

Електрически скари

Всичко от което се нуждаете, е контакт. Обслужването им е бързо и безопасно и са най-лесни за почистване. Може да избирате от малките компактни скари, които лесно можете да използвате на закрито, както и от по-големите модели за по-голяма компания. При печенето не се образува пепел и не се отделя дим, по този начин храната е по-здравословна. Електрическите скари, също така оставят най-малък отпечатък върху околната среда. Недостатък е липсата на цялостното изживяване от барбекюто и на типичния вкус на опушеното месото.

Избери

 

Предимства и недостатъци

Предимства

 • Екологична и хигиенична работа със скарата – където няма огън, няма пушек и отпадъци. Ще избегнете дима, почернелите скари и овъглените остатъци от храната.
 • Лесна употреба – плочите се нагряват равномерно. Отпада притеснението за това дали месото ви е над огъня или в страни от него. Това е също така значително по- безопасен вариант за по-неумелите готвачи.
 • Регулация на температурата – повечето електрически скари ви показват температурата през цялото време, като можете да я регулирате според съответните нужди, а реакцията на промяната е наистина много бърза.

Недостатъци

 • Зависимост на източник на енергия – без електричество, просто не може да се използва. Трябва да имате наблизо контакт или да използвате удължител. Не можете да си вземете скарата със себе си на излет в природата.
 • По-висока цена – цената на скарата и на тока е по-висока от цената на скарите на въглища.

 

Скара на дървени въглища

Класика за барбекю, на която много гастрономи не могат да се наситят. Загряването на скарата е по-бавно отколкото при електрическите и газовите скари, а приготвянето на храната и поддръжката са по- взискателни. За мнозина обаче вкусът на храната си заслужава усилието. Можете да избирате и от по-малки скари, които можете да сложите на масата или лесно да вземете със себе си на пикник.

Избери

Gril na uhlí

 

Предимства и недостатъци

Предимства

 • Вкус и атмосфера – много хора казват, че типичният опушен вкус на месото може да се получи само на дървени въглища.
 • Лесна поддръжка – скарите обикновено се състоят от горивна камера и подвижна решетка, което ни позволява да ги почистим лесно.
 • По-ниска цена – покупната цена на малка скара е сравнително достъпна. Ще използвате обаче доста въглища. Ако често приготвяте храна на скара, струва си да купите по-скъпа скара на друго гориво.

Недостатъци

 • Дълга подготовка - някои от потребителите имат проблем със запалването на въглищата и брикетите. И след като запалите скарата, e необходимо известно време, докато скарата достигне необходимата температура. Любителите на този тип скари възприемат обаче целия този процес като приятен ритуал без който не могат да си представят печенето на скара.
 • Хвърчаща пепел и дим – печенето на скара на въглища не е сред най-чистите дейности. Трябва да вземете предвид пушека, при вятър и раздуханата пепел, както и специфичната миризма.В повечето случай нищо от това не е неприятно на участниците в барбекюто, но обикновено тези неща пречат на съседите.

 

Plynový gril

Скара на газ

Удобна подготовка с бързо и лесно запалване и с голяма мощност. Работят на бутилки с пропан-бутан, които можете да закупите почти на всяка бензиностанция. Лесно се почистват и поддържат. По време на печенето няма дим, нито пепел и много често имат и канал за оттичане на мазнините.

Избери

 

Предимства и недостатъци

Предимства

 • Бързо приготвяне – бързо загряване, което значително намалява времето за приготвяне. Това е предимство, не само по отношение на пестенето на време, но и по отношение на безопасността. Ако оставяте скарата да се нагорещи, вероятно не стоите при нея през цялото време.
 • Лесна употреба – именно поради лесната си употреба скарите на газ са едни от най-предпочитаните.

Недостатъци

 • Наличност на гориво – дървени въглища можете да закупите в магазина, докато за бутилка пропан-бутан трябва да отидете до бензиностанцията. Освен това имат срок на годност, който е необходимо да следите. Бутилките с изтекъл срок, трябва да бъдат върнати на бензиностанцията, не могат просто да бъдат изхвърлени във варела за боклук.
 • Боравене с пропан-бутан – тъй като става въпрос за силно запалим газ, трябва да бъдете особено внимателни при складирането му.
 • По-висока цена - покупната цена е пропорционална на резултатите, така че, ако използвате скарата често, определено ще си заслужава инвестицията.

 

Ohniště

Огнище

Търсите ли впечатляваща декорация, която да се превърне в сърцето на вашата тераса или градина? Място, около което да прекарвате летните вечери? Точно в това може да се превърне огнището. Красиво кътче, в което безопасно пламти огън и което може да бъде използвано също за приготвянето на месо. Огнищата Remundi са скари, които предлагат възможност да седите на маса, по средата на която гори огън. От своя страна огнищата на Eva Solo или Höfats са дизайнерски модели с открит огън, които взависимост от вида могат да се използват и с решетка като скара.

Избери

 

Барбекюто е забавна но и доста трудна дисциплина. Не е достатъчно, просто да сложите на решетката парче месо и да чакате какво ще се случи. Ако желаете да постигнете качествен резултат, необходимо е да отделите време и внимание и да помислите за добро оборудване. Кои са основните атрибути, от които се нуждаете към скарата?

dřevěné uhlí

Гориво

Дървени въглища, различни подпалки или биоетанол, всичко това, към своята скара може да закупите и от Kulinа.

Избери гориво

Teploměr na maso

Термометър за месо

Кога е готово месото? Може да разберете и на своя телефон. С термометъра за месо печенето на скара е лесно.

Избери термометър

Grilovací zástěra

Престилка за готвене

Печенето на скара не е сред най-чистите дейности, никой не иска да изцапа или да изгори ризата си, особено когато има гости.

Избери престилка

Wok pánev

Ножове за пържоли

Всичко е готово? Добър апетит! Назъбените ножове и острите вилици са предназначени за консумиране на пържоли.

Избери прибори