Сега ще ви обясним малко по-подробно как да подготвите чисто нов стоманен тиган, така че да не залепва и да ви издържи цял живот.
Измийте новия тиган с гореща вода - не хладка, нито топла, а наистина гореща - и с помощта на мека гъба и капка препарат отстранете слоя пчелен восък, който е предпазвал тигана от ръждясване при съхранение.
Подсушете тигана толкова добре, че върху него да не остане нито една капка вода.
Налейте олио в тигана и разнесете тънък слой по цялата му повърхност, включително и по краищата. Загрейте на средна температура. След около три минути повърхността на тигана ще започне да потъмнява, след около 10 минути ще започне да пуши и вътрешността ще бъде изпечена до кафяво.
Оставете тигана да изстине и избършете излишното олио с хартиена кърпа.
Накрая загрейте тигана още веднъж, за да завършите процеса на изпичане. Този път обаче само за около две минути, докато повърхността стане почти черна. Казано по-просто, колкото по-тъмна е вътрешността, толкова по-добри свойства ще има стоманеният тиган.
Ръководство за грижа за стоманен тиган: как да си осигурите тиган за цял живот
Стоманеният тиган е инвестиция във вашата кухня, която ще ви се отплати с години вярна служба – ако му осигурите правилната грижа. Няма нищо сложно, достатъчни са няколко прости стъпки и вашият тиган ще стане вашата дясна ръка при готвене. Нека да видим как става това.
- Измийте с гореща вода.
- Изсушете старателно.
- Изпечете и намажете с масло.
Популярни стоманени тигани


Възстановяване на незалепващото покритие на стоманен тиган
Ако тиганът загуби незалепващото си покритие, повърхността му е твърде лепкава или по нея се появи ръжда, повторете целия процес на изпичане.

Не забравяйте, че стоманените тигани се справят най-добре с растителни масла с висока точка на дим. Тоест, масла, които издържат на най-високите температури, като рапично или слънчогледово олио.
Загрейте тигана достатъчно дълго преди готвене. Само така ще предотвратите залепването на храната.
Гответе храната на средна температура. Прекалената топлина причинява залепване и най-вече изгаряне на храната. В същото време не обръщайте съставките твърде рано, а им дайте достатъчно време да образуват коричка и сами да се отлепят от повърхността на тигана.
Почистване на стоманен тиган
Никога не мийте стоманени тигани в съдомиялна. Тъй като тя премахва защитния слой и допълнително допринася за корозията. Също така не накисвайте тигана, в идеалния случай изобщо не го мийте и изобщо не използвайте препарати, телени гъби и др. За да се запази незалепващото покритие, трябва да е достатъчно просто да избършете тигана с хартиена кърпа. Ако все пак е необходимо да отстраните остатъци от тигана, използвайте гореща вода и гъба или четка. След измиване подсушете добре тигана и го намажете леко с масло. Ако е необходимо, повторете процеса на запечатване. Също така се уверете, че тиганът се съхранява на сухо място, за да се предотврати корозия.