Ако често загрявате мляко, приготвяте фини сосове, домашен пудинг, глазури или каши, млековар значително ще улесни работата ви. Това ще ви позволи да работите с чувствителни съставки без загаряне, бъркане и постоянно наблюдение. Така че е идеален избор за родители на малки деца, любители на сладки закуски или ентусиазирани домашни сладкари.
Напротив, ако не приготвяте редовно тези видове ястия и загрявате мляко само от време на време, можете да минете и без млековар.
В обобщение: когато ви трябва, е безценен. Когато не ви трябва, спокойно може да го пропуснете от оборудването си.
Освен за нагряване на мляко, млековарът може да се използва и за:
- млечни каши, пудинги и сосове бешамел,
- шоколадови глазури и кремове, които се нуждаят от бавно и внимателно разтапяне,
- ястия с яйца и сметана, които иначе лесно биха се пресекли,
- тесто за еклери или профитероли,
- или в него внимателно размразявате замразени храни без риск от загуба на структура.




