Как да избера най-добрия тиган с незалепващо покритие?

nejlepsi neprilnava panev

Кои тигани са наистина незалепващи и кои не?За какво е подходящ този тип тиган и за какво е по-подходящ традиционният тиган от неръждаема стомана, чугун или стомана? Научете всичко това и още много други неща в тази статия.

Защо храната загорява в тигана?

Нека да започнем отначало и да навлезем в химията. Запичането на храната в тиган всъщност е химическа реакция на протеини и железни съединения, поради което чугунените и стоманените тигани са лепило.

Поради това една незалепваща повърхност може да бъде описана като нереактивна без преувеличение. Тази реактивност може да бъде намалена в по-голяма или по-малка степен в конвенционалните тигани чрез използването на масло, което запълва празните места за реакция и протеинът няма с какво да реагира.

Качествени тигани с незалепващо покритие

Най-добрите тигани с незалепващо покритие според нашите отзиви на клиенти

neprilnava nebo ocelova panev
За какво е подходящ тиганът с незалепващо покритие?

Не е лесно да се отговори на този въпрос и може би няма един-единствен правилен отговор, защото всяка повърхност има своите привърженици и противници. Всеки тиган има своите специфики и се готви по различен начин. Какви са основните разлики между готвенето на тиган с незалепващо покритие и на обикновен тиган?

  • Максимална температура
    Стоманата, неръждаемата стомана и чугунът могат да издържат на много високи температури. Върху месото се образува красива хрупкава коричка благодарение на ефекта Leidenfrost, при който месото се отлепва от тигана и се надува от парата. Тиганите с незалепващо покритие не могат да направят това и затова никога няма да постигнете впечатляващ хрупкав слой върху месото.
  • Загряване
    Високата температура е отчасти свързана с отоплението. Докато олиото и всички съставки се слагат в класически тиган, когато той е горещ, тиганите с незалепващо покритие не понасят добре нагряването. Храната се приготвя при средна температура и отнема малко повече време.
  • Tuk
    Всички усилия за създаване на незалепваща повърхност всъщност са свързани с мазнините. Във връзка с възхода на здравословното хранене много хора се стремят да намалят ненужните мазнини от диетата си и да приготвят ястия без масло. Разбира се, това е невъзможно върху обикновен тиган, както обяснихме по-горе.
Тавички
Нашият съвет
Прочетете също
->
velikost pánve
Как да изберем подходящия размер тиган?
Знаете ли, че изборът на правилния размер на тигана може да има голямо значение за качеството и вкуса на храната ви. В това ръководство ще научите как да изберете размер, който да отговаря на кулинарните нужди на вашето домакинство.

panev titan
Ултрамодерни титаниеви тигани
  • Отлични термични свойства
    Вътрешният слой на титановия съд е изработен от алуминий, който има много добра топлопроводимост и по този начин реагира бързо на температурните промени - желано свойство във висшата кухня. Повечето тигани са допълнени от дръжка, изработена от термоустойчива пластмаса, за да може храната да се довършва във фурната. Винаги проверявайте тази информация с конкретния продукт!
  • Неукротимият нападател
    Те не само имат титаниеви тигани добри топлинни свойства, но също така са много издръжливи. Ако не ги разрежете с нож, няма да ги нараните. Дори да ги изпуснете на асфалта или да промените бързо температурата, което би деформирало пресован алуминиев тиган например, няма да им навреди.
  • Ниска поддръжка
    Поддръжката на Titan също е удоволствие. Не е необходимо да се занимавате със специални продукти или процедури. Просто го приготвяте и го пускате в съдомиялната машина. Дори няма да му навредите, като го търкате или накисвате. Titan не променя цвета си и запазва външния си вид без никаква поддръжка.

    Най-добрите титаниеви тигани се доставят на нашия пазар от германски компанииWOLL aZWILLING. И двете марки предлагат безкомпромисно качество и вечен дизайн. Който и тиган да изберете от тяхното портфолио, ще останете напълно удовлетворени.
Повече за титаниевите тигани

Популярни титаниеви тигани

panev hlinik
Алуминиеви тигани с незалепващо покритие

Алуминиеви съдове за готвене е много популярен поради високата си проводимост. Често обаче има въпросителна относно това дали алуминиевите съдове са безопасни за здравето. Не се притеснявайте, сам по себе си той не е отровен, най-много да отделя нежелани вещества при готвене на кисели храни, но само в случай на алуминий без покритие. А такива съдове вече почти не се използват.

Съдовете за готвене с алуминиева сърцевина имат незалепващо покритие, което често е мястото, където е заровено кучето. Самият алуминий има чудесни свойства и е много издръжлив, но някои покрития не са от най-щастливите и парадоксално намаляват качеството на цялостния продукт. На какво да обърнете внимание, когато купувате алуминиев тиган с незалепващо покритие?

  • Метод на производство
    Ако цената на алуминиев тиган ви се струва подозрително ниска, разгледайте метода на производство. Евтините тигани обикновено са пресовани от няколко слоя. Те може да са по-евтини, но не реагират добре на температурните промени и лесно се деформират с течение на времето. По-качествени са летите тигани, които са по-солидни и също така издържат много по-дълго.
  • Качество
    Стотици пъти повтаряната истина, че качеството има значение, разбира се, е вярна и в този случай. Не се изкушавайте от специалната оферта за небрандиран тиган някъде в супермаркета. Може да получите евтина оферта, но това определено не са добре похарчени пари. Евтините продукти често са с лошо качество, а покритието е тънко и се износва лесно.
  • Поддръжка
    Поддръжката на алуминиевите съдове е сравнително лесна. Водещият принцип е да използвате щадящи продукти и меки гъби, да забравите за телените кърпи и грубите почистващи пясъци. Същият принцип се запазва и при готвене. Никога не използвайте метални обръщачи и инструменти, купете си класически дървени, пластмасови или силиконови помощници и повърхността на съда ще ви служи дълго време.

    Алуминиеви тигани с незалепваща повърхност са доста разпространени, така че можете да намерите широка гама от тези незалепващи тигани от водещи марки като De Buyer, Ева Соло или Tefal. Можете да избирате между класически тигани за пържене, тигани за уок, тигани за палачинки или тигани за соте.
Повече за алуминиевите тигани с незалепващо покритие

Отлични алуминиеви тигани

panve keramika
Наистина ли керамичните тигани са незалепващи?

Истината е, че не са. Свойствата им вероятно са най-близки до тези на емайла и са почти без пори. Все пак при пържене ще ви е необходимо поне малко количество олио. Въпреки това, ако трябва да сравним керамиката с други тигани с незалепващо покритие, керамиката ще се окаже най-ниско в мнимия списък.

Керамични тигани Въпреки това те имат своите неоспорими предимства. Благодарение на проводящата алуминиева сърцевина реакцията към температурните промени е бърза, така че имате пълен контрол върху целия процес на готвене. Керамиката е издръжлива, лесна за поддръжка и не се надрасква толкова лесно, колкото тефлона.

Повече за керамичните тигани

Популярни керамични тигани


vypalena panev


Създаване на незалепващо покритие върху тигани от неръждаема стомана, стомана или чугун

Можете също така да създадете естествен незалепващ слой върху обикновени тигани от неръждаема стомана, стомана или чугун, като ги изгорите (подправите). Просто загрейте тигана до висока температура и налейте тънък слой ядливо масло. Поддържайте висока температура за поне десет минути, като олиото трябва да пуши, след това отцедете, избършете със суха кърпа и сте готови. Чугун, стомана или неръждаема стомана? Кой тиган е най-добър?


Качествени тигани от чугун, неръждаема стомана и стомана


jakou vybrat panev
Кой тиган да изберете?

Както споменахме по-горе, всеки готвач предпочита различни характеристики на тигана. Преценете според собствения си опит и усещане. Ето обаче най-важните фактори, които трябва да вземете предвид при избора на тиган.

  • Какво ще приготвя в тигана
    Ако ще готвите месо или зеленчуци без мазнина, определено търсете титан или алуминий с незалепващо покритие. От собствения си опит препоръчваме да си купите един тиган с незалепващо покритие за здравословно готвене без мазнини и един класически тиган за пържоли.
  • Цена
    Първоначалната инвестиция в качествен тиган може да ви се стори висока, но определено е по-добре да си купите качествена стока от първия път, която ще издържи много по-дълго от некачествените продукти. Ако търсите достатъчно добре, със сигурност ще намерите разумен компромис между цена и качество.
  • Какво друго да очаквам от тигана
    Човек трябва да се замисли доколко искам да се грижа за тигана. Искам ли да го мия в съдомиялна машина или нямам нищо против да го търкам на ръка? След това решаваме според големината на семейството, като по-малките домакинства ще се задоволят с тиган с диаметър до 26 см за приготвяне на храна, а по-големите семейства ще изберат тиган с диаметър около 30 см.
Големи тигани
ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
Най-често задаваният въпрос
Безопасно ли е да се използват тигани с незалепващо покритие?
Да, те са безопасни, когато се използват правилно. Избягвайте прегряване над 260 °C.
Кои ястия са най-здравословни?
Ако търсите тиган, за който не искате да мислите за опасностите за здравето от увреждане на повърхността, не се колебайте да изберете емайл, титан, въглеродна или неръждаема стомана или керамика.
Какво е без PFOA?
PFOA е наименованието на перфлуорооктановата киселина (слава богу, че има такива съкращения). В миналото тя е била използвана в незалепващите покрития на кухненските съдове и е доказано, че има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Затова PFOA free е етикет за продукти, които нямат нищо общо с тази киселина.
Какъв тиган с незалепващо покритие за индукция?
Когато готвите на индукционен плот, трябва да обърнете внимание на материала, от който са изработени съдовете за готвене. Уверете се, че моделът, който сте избрали, има феромагнитна основа, която позволява индукционно готвене.
Как да удължите живота на тиган с незалепващо покритие?
Използвайте дървени или силиконови прибори и ги мийте на ръка.
Мога ли да използвам тиган с незалепващо покритие върху индукционен плот?
Да, ако е отбелязано, че е съвместима с индукция.
Защо се образуват драскотини по тиган с незалепващо покритие?
Поради метални съдове, неправилно почистване или съхранение.
Възможно ли е да се готви на тиган с незалепващо покритие без мазнина?
Да, повърхността е незалепваща и позволява готвене без мазнина.