Точила за ножове

35 items total
Камък за заточване, WMF
157 лв
WM1875136030
Заточващ прът GRAND GOURMET 23 cм, WMF
212 лв
WM1889646030
Заточващ прът 23 cм, WMF
Заточващ прът 23 cм, WMF
На склад (3 бр.)
144 лв
WM1880226030
Точило за ножове GOURMET, WMF
80 лв –8 %
73 лв
WM1876516030
Точило за ножове GOURMET, 2 степени, WMF
93 лв –19 %
75 лв
WM1874376030
Заточващ прът RED SPIRIT 25 cм, F.Dick
149 лв
FDCK7174125
Точило за японски ножове, Miyabi
158 лв
MB34536007
Камък за заточване 2000/5000, Dellinger
69 лв
DNGRRIRW252
Заточващ прът INTENSE 26 cм, Forged
184 лв
FORGEDSDV304617
Заточващ прът SEBRA 26 cм, стомана, Forged
149,60 лв
FORGEDSDV623613
Камък за заточване 3000/8000, Zwilling
319 лв –9 %
288 лв
ZW32505300
Заточващ прът 26 см, Wüsthof
76 лв
WU4473
Точило за ножове, червено, Victorinox
67 лв
VN78721
Диамантена стомана за заточване KATAI 26 cм, Forged FORGEDSDV625426
Точило за ножове, черно, Victorinox
67 лв
VN787213
Камък за заточване TWIN 1000/250, Zwilling
259 лв –39 %
157 лв
ZW32505100
Стойка за камък за заточване, дърво, Miyabi MB34536000
Камък за заточване #400, Miyabi
230 лв
MB34536001
Up
More products

Острилки за ножове - задължителна част от всяка кухня

Имам ли нужда от точило за ножове?

Точилките за ножове са абсолютно задължителни, ако инвестирате в качествени кухненски ножове и ако очаквате тяхната отлична работа. Дори най-добрият нож няма да бъде ефективен, ако не го заточвате редовно, а редовното заточване на ножовете е едно от основните правила за тяхната поддръжка. Очевидно е, че можете да занесете ножовете си на специалист, но ако готвите много и използвате Нож на готвача, Нож Сантоку или нож за хляб в ежедневието трябва да заточвате ножовете си дори на всеки две седмици, което прави покупката на собствена точило за ножове разумен избор.

Какви са различните видове точила за ножове?

Има различни видове точила за ножове и можете да ги намерите в Kulina (моля, разгледайте нашите най-продавани точила за ножове тук, преди да вземете решение). Изборът зависи от вида на ножа, скосяването му (формата на острието) и начина, по който искате да подходите към процеса на заточване (ръчно или електрическо). Основните видове точила за ножове са:

  • точилни камъни (много професионалисти смятат, че точилните камъни са най-добрият начин за заточване на ножове, тъй като можете да заточвате ножовете си под всякакъв ъгъл),
  • електрически точила,
  • ръчни точила,
  • стомани за заточване/закаляване, използвани за заточване на острие на нож, леко заточване. Те са изработени от стомана, от керамика или имат диамантено покритие.
  • точила за назъбени ножове, предназначени за ножове с назъбени остриета

Как се заточва нож с помощта на шлифовъчен камък?

Много хора вярват, че заточването на ножовете с шлифовъчен камък води до по-остро острие на ножа в сравнение с други методи. Ако решите да закупите камък за заточване , първо трябва да прочетете инструкциите, предоставени от производителя, но общият процес е следният:

  • потопете и накиснете шлифовъчния си камък във вода
  • наклонете ножа под правилния ъгъл откъм грубата страна
  • прокарайте ножа нагоре и надолу по камъка с плавни движения, като се уверите, че покривате цялото острие и двете му страни (ако ножът е двойно скосен)
  • обърнете камъка на другата страна и повторете процеса
  • измийте и подсушете ножа, когато приключите

Как се заточва нож с заточващ прът?

Ако искате да използвате стоманен прът, спазвайте следните правила, но винаги първо проверявайте инструкциите на производителя:

  • дръжте дръжката на ножа в доминиращата си ръка, а пръчката - в другата, като и двете са насочени вертикално
  • разположете петата на острието върху стоманата на около 2 см от горната част на стоманата, като създадете V-образна форма (приблизително под ъгъл 15-20 градуса)
  • издърпайте ножа надолу по стоманата към върха на острието 5 до 10 пъти (уверете се, че само ръбът докосва стоманата, а не страната, и движете ножа, а не стоманата)
  • докоснете пръчката със среден натиск и се опитайте да поддържате правилния ъгъл
  • повторете същото и с другата страна на острието (ако ножът е с двойно скосяване)