Тенджери - помощник за пазаруване

Колко често си купувате нови тенджери? Повечето домакинства си купуват по-често кола, отколкото съдове. За това е добре да обърнете внимание на правилния му избор, защото тенджерите, ще ви служат дълги години. С добре избрани съдове, ще готвите по-лесно и по-вкусно.

Какво да вземете в предвид, когато избирате тенджери?   

 

 

Какви тенджери ми трябват?

Качествените тенджери са инвестиция. Вместо да си купите голям, евтин комплект, от който няма да сте доволни, по добре е отначало да си вземете няколко основни тенджери или комплект от 3-4 тенджери и останалите да докупите, когато имате нужда. Тогава е добре да изберете изпитана серия от доказал се производител и с времето да я допълвате. Тенджерите така не само ще имат еднакъв дизайн, но и ще можете да ги слагате една в друга, което сигурно ще оценят собствениците на малки кухни. Какви съдове са ни необходими в кухнята?

Основното оборудване в кухнята- 3 вида тенджери

 1. висока тенджера - за да готвите с вода - тоест когато варите паста или супа
 2. ниска тенджера - за задушаване - тоест с капак
 3. касерола -касерола с дръжка, за да приготвяте сосове или пюре

 

tmp

Марцел Варгешток, собственикът на школата за готвачи Chefparade

Основата на вашият комплект за готвене е голяма тенджера. Колко голяма тенджера ви трябва, зависи от това, за колко хора готвите. Най-голям обем вода изисква пастата. Смятайте, че за една порция ви трябва 1 литър вода. Ако сте само двама в семейството, то тогава ви стига двулитрова тенджера, за повечето семейства е необходимо да имат четирилитрова тенджера.
Ако обичате задушените храни, инвестирайте до ниска тенджера, подходяща и за фурна. Най-добрия избор е чугуна. Чугунена ниска тенджера с капак можете да използвате както за готвене на котлона, така и за бавно печене в фурната. Tя осигурява равномерно разпределение на топлината и позволява приготвянето на вкусна яхния или телешки бузи с винен сос. Чудесенa е също и за приготвянето на ориз на котлона.

 

3 основни вида тенджери

Най-често се използват в кухнята 1-2 тенджери, ниска тенджера и малка касерола.

Hrnec

Тенджера

По-големи и по-малки тенджери за приготвяне на паста, супи, гарнитури и др. Тенджерите обикновено са толкова високи, колкото са и широки. Перфектни са с капак, с които можете след това и да цедите.

ИЗБЕРИ ТЕНДЖЕРА

Kastrol

Ниска тенджера

Ниска тенджера за задушаване. Винаги със капак и идеална е от материал, който позволява да я използвате и във фурната за задушаване и печене на бавен огън. Инвестиция на цял живот е чугунената.

ИЗБЕРИ НИСКА ТЕНДЖЕРА

Rendlík

Касерола

Дръжката на касерола позволява удобно ѝ държане далеч от източника на топлина. Идеална е за приготвянето на сосове, сиропи и пюрета и всяко друго ястие, което има нужда от постоянно бъркане.

ИЗБЕРИ КАСЕРОЛА

 

Как да изберем правилния материал?

Изборът на материал е много важен за вкусът на храната и за вашето удобство при готвене, но също така и за миенето и складирането на тенджерата. От практична гледна точка е добре да се съсредоточим върху:

 • това, дали тенджерата е подходяща за вашите котлони?
 • това, дали е възможно да се използва и във фурна?
 • това, дали е възможно да се мие в миялна машина?

Първата точка е най-важна и проблем в повечето случаи е когато имате индукция. Повечето модерни тенджери са подходящи за всички видове котлони, но винаги е по добре преди да направите покупката да се уверите. Във фурната предимно, ще искате да използвате ниските тенджери. При тях обърнете внимание на дръжките. Често производителят посочва различна температура, която може да понесе тенджерата, и друга за дръжките. За съжаление, при чугунените съдове, ще трябва да се примирим със ръчно миене. Повечето клиенти обаче искат тенджерите от супа или картофи, да могат да се мият в миялна.

Тенджери от неръждаема стомана

Тенджерите от неръждаема стомана представляват идеалната комбинация от цена и качество. Те са универсални, издръжливи и лесни за поддръжка.

Избери тенджера от неръждаема стомана

Евтините тенджери от неръждаема стомана, ще разпознаете лесно според тежестта им

Може би, ще ви изненада широкия ценови диапазон на съдовете от неръждаема стомана. Такава тенджера можете да си купите за няколко десетки левове във супермаркета. Тогава защо да плащате няколко стотина лева за известна марка? Разликата обаче ще откриете при използването. Евтините, леки тенджери по-добре не ги използвайте. Леката тенджера може да ви се струва практична и удобна. Но недостатъкът им е слабата проводимост, което означава, че тенджерата няма да се загрява равномерно. Тънкото дъно много лесно ще се издуе, което при евтините тенджери това се случва много скоро. Ако имате котлони на газ, това толкова не пречи, но при другите котлони, това си е проблем, който увеличава неравномерното приготвяне на храната. Съдовете , направени само от неръждаема стомана, не са подходящи за индукция. Как тези проблеми решават качествените продукти? Ключово е дъното, което при качествените продукти е от няколко вида материали, обикновено, до така наречените сандвич дъно, се прибавя алуминий или стомана за по-добра проводимост. За това и качествена тенджера от неръждаема стомана, никога няма да бъде лека и ще има солидно дъно.

Предимства и недостатъци на тенджерите от неръждаема стомана

Предимства

 • много добро съотношение между цена и качество
 • универсални и издръжливи
 • не абсорбират аромати
 • могат да бъдат мити в миялна машина
 • със сандвич дъно са подходящи и на индукция

Недостатъци

 • по-лошата проводимост, която е необходимо да се компенсира със сандвич дъно
 • чистите тенджери от неръждаема стомана не са подходящи за индукция
 • ако нещо загори, по- лошо се почистват

Чугунени тенджери

Тенджерите от чугун се купуват за цял живот. Те са незалепващи, задържат добре топлината и са подходящи за всички повърхности. Икона в традичните чугунени съдове е френската марка Staub, известна с типичните "cocottes", които са с цветна емайлирана повърхност. Отначало за по-лесно почистване, днес и за по-красив дизайн.

Избери чугунена тенджера

 

Предимства и недостатъци на чугунените тенджери

Предимства

 • издръжливи
 • перфектно провеждат топлината и я задържат
 • подходящи са за всички видове повърхности
 • подходящи са както за котлон, така и за фурна
 • идеални са за задушаване на месо на слаб огън, но също и за печене на хляб

Недостатъци

 • по-висока цена
 • тежки са
 • не могат да се мият в миялна машина

 

Медни тенджери

Медните тенджери и тигани са най-често срещани в списъците на гурманите и любителите на готвенето. Това са съдове, които няма да останат скрити в шкафовете и изглеждат наистина чудесно както в кухнята, так и на снимки. Цената отговаря на красотата, но и на свойствата и характеристиките, които имат при използване. Най-добрите майстори в производството на медни съдове са френските фирми Mauviel и De Buyer.

Избери си медни тенджери

 

Предимства и недостатъци на медните тенджери

Предимства

 • нямат конкуренция в свойството си да провеждат топлината - бързо и равномерно
 • издръжливи
 • бижу във професионалните и любителските кухни

Недостатъци

 • по-голямо усилие за поддръжка
 • висока цена
 • не са подходящи за миялна машина нито за индукция

 

Керамични тенджери

Най-голямото предимство на керамичната повърхност е че е незалепваща. За това и много лесно се почистват, а можете и да готвите в тях като използвате минимално мазнина. Могат да се мият в миялната, но не винаги стават за индукция, винаги е необходимо да се допитате за конкретният продукт.

Избери си керамична тенджера

Keramické hrnce

 

Важни характеристики

Нека обобщим параметрите, на които трябва да обърнете внимание при избора на тенджера:

 • подходяща ли е за вашата печка- особено ако имате индукция
 • можете ли, да ги използвате във фурната- стигат само ниската тенджера или тиган, който ще ползвате във фурната
 • можете ли, да ги миете в миялна машина- неръждаемата стомана можете да миете в миялна, чугунените и медните тенджери не, необходимо е да балансирате функционалността и красивият външен вид с ръчното миене и повече грижи
 • дебелината на дъното- дизайнът и технологията на дъното са основният параметър за тенджерите от неръждаема стомана. Колкото по-качествено е дъното, толкова по-добра е проводимостта и равномерно се приготвят храните.
 • изработката на дръжките
  - материалът на дръжките: обикновено при тенджерите те са железни, пластмасови или комбинирани. Пластмасовите не се загряват бързо и не е необходимо да използвате ръкохватки. Не могат обаче да бъдат използвани за фурна и са типични за евтините тенджери. Тенджерите от по-висок клас предлагат дръжки, които благодарение на комбинацията от материали предлагат дръжки с минимално загряване и без да използват пластмаса.
  - фиксирането на дръжките: дръжките или са заварени (свързването почти не се вижда от вътрешната страна) или се занитват. При неръждаемата стомана е добре да изберете заварените дръжки, защото са по-елегантни и мръсотията не се натрупва зад нитовете. При материалите при които заваряването не е възможно, занитването не сериозна пречка.

 

Jakub Černý Kulina

Якуб Черни, мениджър на отдел покупки в Kulina

За основното кухненско оборудване препоръчваме комплект от 4-5 тенджери от неръждаема стомана от реномиран производител като немските марки WMF, Fissler или Zwilling. Тези качествени универсални тенджери със силно дъно напълно ще удовлетворят нуждите на домашното готвене.

По-напредналите готвачи допълват своето кухненско оборудване най-често с чугунени ниски тенджери Staub, иконични керамични продукти от френската марка Emile Henry и медни съдове от Mauviel и De Buyer. Тези продукти са и най-честите подаръци за Коледа или за младоженците.