Тигани - помощник за пазаруване

Тиганите са  едини от основните съдове в оборудването на всяка кухня, също както тенджери или ножове. За това е добре, да обърнем голямо внимание при избирането им. Качественият тиган не е сезонна прищявка, а инвестиция. При правилна грижа за него, ще ви издържи дълги години, но също така от него много зависи и какъв ще е вкусът на храната, която готвите в него. Например, ако си купите хубаво месо и искате да направите наистина вкусна пържола, на тънък и издут тиган, няма да успеете дори и да сте Дейвид Копърфилд.

Как да изберем подходящ тиган?

 

Тигани избираме:

 • според големината (т.е. броя на членовете на семейството)
 • според вида на печката (т.е. да е подходящ за газови и електрически котлони или индукция, а идеално и за фурна)
 • според вида на приготвяната храна (универсални тигани, или за специални ястия - за скара, уок, за палачинки)
 • според материала - избираме предимно

Основен тиган за всяка кухня е универсален среден тиган с диаметър 25-30 см. Чудесен е за семейства, на него без проблем можете да направите наведнъж 3-4 парчета месо. По-малък размер на тигана (до 24 см) ще ви бъде достатъчен, ако сте сам или сте само двойка и готвите често, или можете да го имате като допълнителен тиган. Един тиган, обаче в повечето случаи не стига. Втория тиган, избирайте според това, какво най-често приготвяте:

Основно оборудване на кухнята = 1 универсален тиган

 1. универсален тиган - на практика за всичко, за начало ви стига един
 2. по-дълбок тиган- за сосове, зеленчуци и задушени ястия (за соте или уок)
 3. тиган за най-често приготвяните ястия - малък, удобен тиган (например за яйца за един човек) или специален (за палачинки или за скара)

 

tmp

Ян Хайни, майстор готвач в школата за готвене Chefparade

Без качествен тиган не може нито един готвач. Например, за да направите хубава, сочна пържола е необходимо не само качествено месо, но и качествен тиган. Пържолата трябва да се приготвя на горещ тиган, който равномерно провежда топлината. За това и професионалните готвачи избират традиционните стоманени или чугунени тигани. Перфектно е, и ако има незагряваща се дръжка за лесна работа с него. Просто направете готвенето забавно.

 

Основните видове тигани

Сигурно си мислите, защо ми е необходим тиган за палачинки или за азиатска кухня? Трябва ли ми наистина? Да, наистина ви е достатъчен и само универсален тиган. Обаче, ако готвите често, само един тиган не стига. А ако всяка неделя правите на децата си палачинки, със сигурност ще се влюбите в тигана за палачинки. Какви предимства имат специалните тигани?

Pánev

Универсален тиган

Тези тигани за практични можете в тях да пържите, печете, да варите, да фламбирате и да задушавате (ако има и капак). Без него просто няма да минете в кухнята, за това не се притеснявайте да инвестирате повече пари в него. Ще влезе в употреба и ако го имате в няколко размера.

ИЗБЕРИ СИ

Grilovací pánev

Тиган за барбекю

Тези тигани имат на дъното си ребра като скара. Между тях изтича сока от месото, който след това можете да използвате за приготвянето на различни видове сосове. Приготвените ястия в този тиган от месо или пък зеленчуци, не само изглеждат много по-добре, но са и много по-вкусни.

ИЗБЕРИ СИ

Wok pánev

УОК тиган

Благодарение на специалната си форма, която провежда топлината навсякъде, в тези тигани  може да бъде приготвено голямо количество храна наведнъж. Поради тази причина е перфектен за приготвянето на азиатска храна, на зеленчуци или stir&fry ястия.

ИЗБЕРИ СИ

 

Pánev na palačinky

Тиган за палачинки

Тези тигани почти нямат стени. Така много по-лесно ще обръщате палачинката, независимо дали със шпатула или като истински майстор готвач с хвърляне във въздуха.

ИЗБЕРИ СИ

Pánev na lívance

Тигани за американски палачинки

Край на спора " за кой ще бъде първата палачинка". Тези тигани са необходимост за семейства с деца, в тях можете да приготвяте също и яйца, сланина и зеленчуци.

ИЗБЕРИ СИ

Pánev na soté

Тиган за соте

Тиган и касерол в едно. По-широк от повечето касероли и по-дълбок от класически тиган. Този тиган е перфектен за приготвяне на сосове, къри, задушени ястия (когато има капак) и дг.

ИЗБЕРИ СИ

 

Изборът на материала, от който е направен тигана е най-важен. Лесно е да изберете сравнително добре изглеждащ тиган за ниска цена, който ви обещава незалепваща повърхност и лесна работа с него. Но ВНИМАНИЕ. Проблемът на евтините тигани с незалепваща повърхност е, кратката им издръжливост (лесно се надраскват, повърхността се лющи и край с незалепващото покритие), а материалът от който е изработен такъв тиган много често съдържа съставки PFOA и PTFE, тяхната безопасност за здравето е под въпрос.

Лекият тиган, може би е приятен и удобен за работа. Но отново ВНИМАНИЕ. Колкото по-лек е тигана, толкова по-малко задържа топлината. Въпреки, че се нагорещява, веднага щом сложите в него по-студени продукти (месо или зеленчуци), много бързо се охлажда, така че, нищо на него няма да запържите. А запържването е източник на вкус. Месото има нужда първо от бързо запържване, за да не загуби сока си и да се получи хрупкава коричка. Ако сокът на месото изтече, то тогава вече не пържите а задушавате. Тънките, леки материали имат още едно свойство, а то че много лесно се издуват. Логично е, че там където има издутина, няма топлина. Още повече олиото изтича по краищата, така че по средата изгаряте ястието а в краищата се къпе в олио.

 

Nepřilnavé pánve

Тиган с незалепваща повърхност

Когато избирате тиган с незалепваща повърхност обърнете внимание на качеството. Изберете марки и производители, които посочват, че не са били използвани PFOA и PTFE съставки, които са типични за тефлоновите тигани. Качествени тигани с незалепващо покритие не са въобще леки. Типично за тях е, че имат сандвич дъно - обикновено те са с леко ядро от алуминий, който от своя страна има свойствата на изключителен проводник на топлина. Алуминия обаче, не е подходящ за контакт с храната и лесно се деформира. Поради тази причина е комбиниран със стомана и с незалепваща повърхност от вътрешната страна на тигана като титан, керамика или съвременни сплави. Известните производители се стараят, благодарение на новите модерни повърхности, да постигнат голяма издръжливост и да избегнат надраскването на незалепващата повърхност, което всъщност е най-големия недостатък на тези тигани.

Избери не залеващ тиган

 

Стоманени тигани

Ако взимате на сериозно готвенето, то тогава стоманеният тиган е фаворит. Такъв тиган, ще намерите в кухнята на всеки професионален готвач. Стоманата е традиционен материал, натурален, със чудесни готварски свойства. Той провежда топлината равномерно и я задържа. Стоманата с времето става все по-качествен и не е необходимо да се притеснявате за почерняването. Преди да го използвате първи път е необходимо да се изпече, след това стига само да се забърше с хартиена салфетка. Икона във производството на стоманени тигани е френската марка De Buyer.

Избери стоманен тиган

Ocelová pánev

 

Nerezové pánve

Тигани от неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е изключително издръжлив материал. Голямото му предимство е че не ръждясва. Освен това не абсорбира миризми и вкусове на храните и не е податлив на надраскване.Много от хората обаче се отказват от него заради залепващата повърхност. И от неръждаемата стомана можете чрез изпичане да направите повърхността му незалепваща (как да направите това вижте по-долу). Също така много от производителите, вече предлагат тези тигани и с незалепваща повърхност.

Избери тиган от неръждаема стомана

 

Медни тигани

Медните съдове са бижута в кухнята. Те са красиви и декоративни, но също така са трудни за поддръжка, а цената им е между най- високите. Ще ви се отплати с това, че никога няма да излезе от мода,всеки ще ви завиди и с удоволствие, ще готвите в него, благодарение на неговото свойство за бърза топлопроводимост. Вътрешната страна на тигана обикновено е от неръждаема стомана или е поцинкована и се поддържа по същият начин както неръждаемата стоманата. Майсторите на медени съдове са френските марки Mauviel и De Buyer

Избери меден тиган

Měděná pánev

 

Нека обобщим параметрите, които да вземем в предвид за тиганите:

 • подходящ ли е тиганът за вашият вид печка?
  Този въпрос най-често трябва да решават притежателите на индукция. За тях медните съдове са напълно неподходящи, чугунът също не е приятел с мощните индукции. Винаги спазвайте препоръките на производителя за продуктите.
 • може ли да бъде използвана във фурна?
  Това зависи от материала на дръжката а също така и от вида на материала на незалепващата повърхност. Отново, следвайте препоръките на производителя.
 • могат ли да бъдат мити в миялна машина?
  При качествените тигани, ще трябва да се примирите, че не можете да ги слагате в миялната машина. Стоманените, чугунените и медните тигани трябва да влизат в контакт със препаратите и водата възможно най-малко. Стоманените и чугунените тигани е достатъчно само да ги избършете с хартиена салфетка. Мастният филм предпазва тези тигани от влажността на въздуха и повишава незалепващата повърхност.

 

Как да направим тиганите от стомана, чугун и неръждаема стомана, тигани с незалепваща повърхност

Страх ви е от тигани, които нямат незалепваща повърхност? Това вече не е необходимо. Стоманата и чугуна са естествено незалепващи повърхности. Техните свойства с използването се подобряват. Много важно е така нареченото изпичане преди да бъдат използвани за първи път.

Изпичане на тигани

Изплакнете тигана с вряща вода и след това добре го подсушете. Налейте в тигана олио около 1 мм и загрейте на среден огън около 5 минути (докато не започне да дими). Оставете тигана да изстине, след това изсипете олиото и забършете тигана с хартиена салфетка.

 

Jakub Černý Kulina

Якуб Черни мениджър на отдел покупки в Kulina

За основно кухненско оборудване препоръчваме един универсален тиган от реномиран производител, като френската марка De Buyer или немските марки WMF и WOLL.

Определено няма да сбъркате с тиган от стомана, чугун или титан. При правилна поддръжка те ще ви служат добре в продължение на много години.