Основни за кухнята

Практичен наръчник за пазаруване за 10 основни принадлежности, от които се нуждае всяка кухня и в които си струва да инвестирате.

Кои са основните артикули за кухнята?

Когато става въпрос за кухненски инструменти и аксесоари на пазара, броят им е неограничен, но при нас ще намерите 10 основни кухненски артикула, от които се нуждае всяка кухня и с които всяка рецепта е предизвикателство. Това е най-добрия наръчник за пазаруване за тези, които искат да купят съдове за готвене за нова кухня, за тези, които искат да заменят старите кухненски принадлежности и да се снабдят с качествени и практични нови.

Основни за кухнята са тези продукти, които използвате постоянно, затова сме се уверили, че нашия наръчник е пълен с  надеждни, дълготрайни и качествени продукти направени от  безопасни материали и произведени от марки, специализирани в кухненски инструменти. Те Ви предлагат не само продукта, но и технологии и дизайн които ще направят готвенето лесно, бързо, ефектно… и истинско удоволствие.

tmp

Марцел Варгаещок, собственикът на училището за готвене Chefparade

Заслужава ли си инвестицията във вашите кухненски продукти? Да!

Имайки предвид, че използвате кухненски пособия ежедневно – за готвене, печене, пържене, задушаване и всякакви други кулинарни задачи, си струва да инвестирате в тях, защото никой не иска да бъде принуден да сменя кухненски принадлежности всяка година, нали? Вместо да купувате десетки евтини, често ненужни джаджи, инвестирайте в тези основни неща за кухнята, които ще направят живота Ви в кухнята много по-лесен!

 

10 ключови пособия, от които се нуждаете в кухнята - списък

Компллект кухненски ножове
Дъска за рязане
Универсален тиган
Комплект тенджери
Електрическа кана
Тава за печене
Комплект кухненски прибори
Кухненска купа и гевгир
Пасатор
Форма за печене

 

Основни за Вашата кухня

 

Knives

Добрият кухненски нож е един от най-важните инструменти в кухнята. Когато избирате ножове за Вашата кухня, интересувайте се от материала, от който са направени остриетата и дръжките, процеса на изработка и цената. Цената може да Ви подскаже много, тъй като качествено ковани ножове, изработени от неръждаема стомана, предназначена специално за ножове, никога няма да са евтини.

Изберете ножове

От какви видове ножове се нуждая в кухнята?

Ако се чудите как да изберете правилните ножове за Вашата кухня, разгледайте нашия Наръчник за кухненски ножове ТУКно като цяло всяка кухня се нуждае от основен комплект ножове, включително:

Chef's knife

Професионален нож

Универсален нож, използван за приготвяне на храна. Задължителен е за всяка кухня, тъй като може да се справи с различни видове храни (месо, риба, зеленчуци, подправки и др.) и различни кулинарни задачи – рязане, кълцане, филетиране и др.

Изберете своя професионален нож

bread knife

Нож за хляб

Благодарение на назъбеното си острие, той е идеален за нарязване на хляб с хрупкава коричка, без да смачква меката вътрешност, и за рязане на меки плодове и зеленчуци. Изберете най-твърдият, който можете да си позволите (обикновено ножовете за хляб имат леко гъвкаво острие).

Изберете своя нож за хляб

vegetable knife

Нож за зеленчуци

Малък и удобен, подходящ за малки съставки, за белене и рязане на плодове и зеленчуци и за различни дребни задачи във Вашата кухня

Изберете своя нож за зеленчуци

Ако вече сте избрали ножове за Вашата кухня, определено се нуждаете от качествена дъска за рязане, за да можете да нарязвате всички съставки, необходими за Вашите ястия. В идеалния случай трябва да имате отделна дъска за рязане на месо, риба, хляб и зеленчуци (те се предлагат в комплекти с практична стойка), но за начало можете да изберете качествена пластмасова дъска за рязане или такава, изработена от твърдо дърво (и ако е възможно да използвате и двете й страни).

Chopping board

Струва ли си да купувате дървени дъски за рязане?

Дървесина като клен, бамбук или тиково дърво няма да изтъпи остриетата на Вашите ножове толкова лесно като пластмасовите, мраморните или стъклени дъски. Дървените дъски - ако се грижите правилно за тях - винаги ще изглеждат добре и ще Ви служат с години (дори като дъски за сервиране на сирена и други мезета). И ако искате Вашата дъска за рязане да издържи дълго време не забравяйте да не я слагате в съдомиялната и да нанесете минерално масло по цялата й повърхност, като го оставите да попие до сутринта. Ако правите това редовно, дъската Ви ще бъде по-устойчива на влага и няма да изсъхне или да се изкриви.

 

Кои дъски за рязане си струват инвестицията?

UBRD

Твърди, дебели дървени дъски от известния чешки дизайнер Петър Новак , носител на наградата за дизайн Red Dot

Разгледайте UBRD дъските за рязане

Brabantia

Качествени, практични дъски за рязане, изработени от пластмаса, също и в комплекти със стойка

Разгледайте Brabantia

Continenta

Изненадващо практични и много ефективни дъски за рязане за всички любители на дървото и готвенето.

Разгледайте Continenta

 

 

Нито една кухня не може без тиган, а ако готвите много вероятно ще Ви трябват различни тигани за различни видове ястия. Но преди да мислите за тиган за палачинки, грил тиган или уок, започнете с универсален тиган с размер, подходящ за цялото Ви семейство (или комплект от два или три тигана, един по-малък за пържени яйца или малки порции, среден за двама и голям за семейна вечеря).

Изберете си тиган

Как да изберем правилният тиган или комплект от тигани?

Първо разгледайте нашия пълен наръчник за тигани за да сте сигурни, че ще изберете този, който отговаря на всичките Ви очаквания и при покупката на правилния тиган за Вашата кухня, имайте предвид следното:

 • размера на тигана (за колко хора обикновено готвите)
 • типа на котлона, който имате (на газ, електрически или индукционен? Може да е полезно ако Вашия тиган е подходящ за използване във фурна)
 • вида ястия, които обикновено готвите
 • материалът (може би най-важният фактор от всички - дали ще изберете стоманен или тиган с незалепващо покритие)

 

Кои са основните видове тигани за всяка кухня?

Универсален тиган

Предлага се в различни размери, от различни материали, с незалепващо покритие или в комплекти.

Изберете универсален тиган

Тиган за соте

Кръгъл дълбок тиган, подходящ за задушени ястия, с дълга здрава дръжка и понякога с допълнителна помощна дръжка от другата страна.

Изберете тиган за соте

Грил тигани

Идеални тигани за запичане на месо или зеленчуци, с оребрено дъно и висок ръб, осигуряват характерния вид на ястията от грил.

Изберете грил тиган

 

Съвет от Кулина

Тиганите са едно от основните неща в кухнята, в които да инвестирате, ако искате да ги използвате дълго време,ако искате незалепващото покритие да остане в добро състояние, ако не искате тиганът Ви да се изкриви и храната да залепне. Технологията, изработката и материалите са много важни за производството на тигани и са скъпи, затова не очаквайте, че ще купите перфектен тиган евтино. Добрата новина е, че веднъж закупите ли първокласен тиган ще го използвате дълго време и резултатите ще бъдат повече от задоволителни.

 

Готови за варене

 

Комплектът тенджери е очевидно задължителен за всяка кухня, но изборът на правилния изобщо не изглежда толкова очевиден. Тенджерите също са инвестиция и като вземете предвид факта, че повечето семейства са склонни по-често да купуват кола, отколкото тенджери, и че веднъж закупени, Вашите тенджери ще Ви служат с години, изглежда разумно да обмислите внимателно всички опции.

Изберете Вашите тенджери

Как да избера тенджери за моята кухня?

Ако търсите тенджери, които да Ви служат дълго, които да гарантират отлични резултати при готвене и в които си струва да инвестирате, вижте нашия наръчник за тенджери тук и преди да вземете окончателното си решение, помислете за следните характеристики на Вашите съдове за готвене:

 • какви тенджери са ви необходими, колко броя и колко големи да бъдат (тенджера за супа, ниска тенджера и касерола са абсолютният минимум)
 • какъв материал да изберете –мислете за качествени, издръжливи материали, които отговарят на типа котлон, който ползвате и –ако това е важно за Вас – дали материалът/продуктът е подходящ за съдомиялна или фурна (прочетете повече за наличните опции и материали тук)
 • какви характеристики трябва да имат Вашите тенджери (стъклени капаци, вътрешни мерки, топлоустойчиви дръжки)

Кои са най-необходимите тенджери за всяка кухня?

Chef's knife

Тенджера за супа

Големи тенджери, обикновено по-високи, отколкото широки, подходящи за готвене на супи, бульони, паста и големи количества храна

Изберете Вашата тенджера за супа

ниски тенджери

Перфектни за готвене на по-малки количества зеленчуци, ориз, яхнии.

Изберете ниска тенджера

vegetable knife

Касерола

Малки тенджери с дръжка, чудесни за приготвяне на сосове или притопляне на малки количества храна.

Изберете своята касерола

 

Нито една кухня не може без електрическа кана, но каните отдавна не са просто кухненски уред. Тъй като винаги се виждат, винаги са на плота, те се превърнаха в декорация за кухнята, в дизайнерски предмети, наслада за очите.

Изберете електрическа кана

Какъв вид електрическа кана да купя?

 • На първо място изберете надежден производител. Марка, която предлага сервиз за ремонт и има добра репутация сред клиентите.
 • Инвестирайте в качествена кана, изработена от подбрани материали, тъй като не искате да я сменяте всяка година - две, нали?
 • Изберете обем, който отговаря на Вашите нужди и стил, който приляга на Вашата кухня.
 • Когато избирате своята кана, помислете за цвета на другите малки уреди на кухненския плот (миксер, тостер и др.) или купете серия уреди, които харесвате и с които ще придадете на пространството хармоничен, стилен вид.

Кои електрически кани Ви препоръчваме?

KitchenAid

Американска икона, която съчетава модерни функции и ретро дизайн.

Виж електрически кани KitchenAid

Alessi

Вашата кана ще бъде звездата в кухнята, невероятен италиански дизайн, който привлича вниманието.

Виж електрически кани Alessi

 

Имам ли нужда от електрическа кана с регулиране на температурата?

Ако използвате предимно вряща вода и пиете само черен чай, всъщност нямате нужда от кана с регулация на температурата, но ако сте фен на билковите отвари, зелен или бял чай, който трябва да се варят при температура между 70 и 90°C, кана с дисплей за температурата ще бъде практичен и полезен уред.

Каква храна може да приготвите в дълбока тава?

Както всяка кухня има фурна, така и всяка се нуждае от тави и съдове за печене . Ще са ви необходими за печене на месо, празнична патица или пуйка, за приготвяне на зеленчукови ястия или лазаня. В зависимост от това какво печете, можете да избирате от различни видове съдове за печене с или без капак.

Съдовете за печене се предлагат от различни видове материали и ако изберете чугунени или от качествена неръждаема стомана, може да сте сигурни, че ще издържат дълго време. Традиционна керамична форма също може да бъде полезна, тъй като можете да я използвате не само за месо, риба и зеленчуци, но и за приготвяне на сладкиши, плодови крамбъли и други видове сладки десерти .

Какъв вид съд за печене да избера?

Съдове за печене

Порцелановите и керамични съдове за печене са налични в много размери и стилни цветове

Виж съдове за печене

Чугунени съдове за печене

Съдове с отлично качество, подходящи за котлон или фурна, за цял живот!

Виж чугунени съдове

Тави за печене

С или без капаци, в различни размери, често с дръжки за директно сервиране от фурната на масата.

Виж тави за печене

 

 

Удобни помощници

 

Комплектът кухненски прибори е задължителен за всяка кухня. Използвате ги за бъркане, пържене и готвене. Използвате ги за месо, салати, паста, яйца и зеленчуци. Използвате ги с тенджери, тигани и купи. Използвате ги… през цялото време, затова е добре да се уверите, че комплектът прибори, който купувате, е направен от качествени, безопасни, топлоустойчиви материали и че изглеждат добре на кухненския плот!

Изберете свойте прибори

Какво включва стандартен комплект кухненски прибори?

 • голяма лъжица за готвене
 • решетъчна лъжица
 • вилица за месо
 • (решетъчна) шпатула
 • черпак

Разгледайте комплектите кухненски прибори от марки, специализирани в практични, дълготрайни и красиви кухненски аксесоари и изберете този, който ще Ви служи и ще изглежда най-добре във Вашата кухня.

WMF

Практични прибори за всички кухненски задачи от марката №1 за кухненски продукти в Германия .

Виж прибори от WMF

De Buyer

Предпочитате комбинацията от дърво и неръждаема стомана? Изберете си от традиционното френско производство.

Виж кухннекси прибори de Buyer

Joseph Joseph

Модерни и цветни кухненски прибори, изработени от топлоустойчива пластмаса.

Виж Joseph Joseph

Съвет от Кулина

Модерните комплекти кухненски прибори обикновено се продават с ефектна стойка, контейнер или поставка, които правят съхранението и използването им лесно и практично. Изработени са от топлоустойчиви, издръжливи материали и разполагат с утежнени дръжки и интегрирана опора за приборите, която Ви помага да поддържате кухненския плот чист.

 

За смесване на съставки, мариноване, миене на храна, съхранение на остатъци и отцеждане на паста или зеленчуци– кухненската купа и гевгир са незаменим дует, който ще Ви служи всеки ден, дори и в най-простите, основни задачи. Кухненските купи често се предлагат в комплекти с различни размери, подходящи за различни количества съставки. Модерните кухненски купи имат вътрешни мерки за допълнително удобство, неплъзгащо се дъно или практични дръжки. Ако закупите комплект купи, могат да се съхраняват една в друга и това ще спести място в шкафовете. Гевгирът също е необходим във всяка кухня - дори в минималистичния интериор, дори ако най-сложното ястие, което можете да приготвите са спагети болонезе. Изберете добре изработен, издръжлив и ергономичен гевгир, който ще подхожда на Вашата мивка (за предпочитане с дръжки и краче).

Какво да изберем?

WMF

Модерни кухненски купи и гевгири от неръждаема стомана за минималистични кухни.

Виж купи WMF

Koziol

Разгледайте цветните кухненски купи и гевгири от 100% устойчивата марка Koziol.

Виж гевгири Koziol

Brabantia

Вижте супер цветните комплекти кухненски купи с мерки, които спестяват място.

Виж Brabantia

Трябва ли ми наистина пасатор?

Пасаторът няма да заеме много място в кухненските чекмеджета, но ще направи приготвянето на храната по-бързо и лесно, ще Ви спести много усилия, ще Ви предизвика да опитате по-сложни рецепти и да приготвите много вкусни ястия и напитки. Направете крем супи, смути, бебешка храна, хумус, зеленчуково чатни или песто за секунди. А благодарение на допълнителните аксесоари, можете също да разбивате сметана или белтъци с него. Съвременните пасатори често включват мини чопър и допълнителна кана, което Ви дава още повече възможности. Така че, ако се чудите дали Ви трябва пасатор, отговорът е, да! Ще Ви трябва за нула време!

 

Какъв пасатор да купя?

Ако се чудите в какъв пасатор си струва да инвестирате, проверете нашия списък с най-полезни функции и аксесоари по-долу, и изберете пасатор, който отговаря на Вашите нужди. Какви функции, характеристики и аксесоари предлагат съвременните пасатори?

 • мощен мотор
 • няколко настройки на скоростта
 • импулсна и турбо функция
 • ножове от неръждаема стомана
 • допълнителни аксесоари като бъркалки, чопър, мерителна кана
 • компактен дизайн

Кои препоръчвате?

Bamix

Легендарни уреди от швейцарска компания, основана през 1953 г., специализирана в ръчни блендери.

Виж миксерите Bamix

KitchenAid

Емблематичен дизайн, първокласно качество, различни опции, отговарящи на очакванията на различни готвачи.

Виж миксерите KitchenAid

Tefal

Практичен помощник за всяка кухня.

Виж миксерите Tefal

Наистина ли имам нужда от форма за печене в своята кухня?

Специални поводи, празници, семейни събирания, романтични вечери, почивни дни и… всички тези моменти, в които имате нужда от парче торта, за да добавите малко сладост към живота си. Затова всяка кухня се нуждае от форма за печене!

Инвестирайте в качествена форма за печене с незалепващо покритие, която ще издържи поколения наред и когато избирате тази за Вашата кухня, помислете за вида сладкиши, които печете най-често или харесвате най-много. Ако сте специалист по торти за рожден ден, изберете кръгла форма. Ако сте от тези, които винаги правят кекс, изберете форма за кекс, а ако просто от време на време имате нужда от парче домашна торта, заложете на универсална правоъгълна форма за торта или форма за хляб, която ще можете да използвате и за печене на хляб или направата на пастет.

Виж подбор от форми за печене