Почистване и организиране на кухнята

caj

Как да почистите и организирате правилно кухнята си - 6 практични съвета и най-добрите продукти за перфектна организация на кухнята

Организирането на вашата кухня е решаващо начинание, ако желаете пространството ви да бъде функционално, удобно и лесно поддържано чисто. Ако планирате да почистите кухнята си и да сте сигурни, че нещата, от които се нуждаете винаги са ви под ръка и там където трябва да бъдат, ще трябва да започнете да следвате някои основни съвети свързани с подреждането, както и да си набавите необходимите аксесоари за това. Следвайте нашето ръководство стъпка по стъпка за това как да почистите вашата кухня и проверете нашата внимателно подбрана селекция от практични, издръжливи и стилни аксесоари, които са от решаващо значение за организирането на кухнята ви по перфектен начин.

Какво ще намерите в това ръководство за пазаруване: 

1/ Как да почистите кухнята си? Ръководство стъпка по стъпка.
2/ Стилни кошчета за отпадъци
3/ Подреждане на кухненските плотове
4/ Подреждане на кухненските шкафове и чекмеджета
5/ Съхраняване на храна – организиране на килера & хранителните продукти
6/ Организиране на пространството около мивката
7/ Текстил за кухня

 

 • Разчистете кухнята си и докато го правите... бъдете твърд човек, лошият полицай, без оправдания, без вина. Освободете се от сантименталния безпорядък и просто изхвърлете всички вещи, които не използвате или които не сте използвали през последната година. Уверете се, че кухнята ви винаги е чиста и в порядък. Това улеснява всекидневния живот и готвенето, както и ще ви накара да се насладите на престоя си в кухнята, така че ако желаете да направите пролетно почистване, започнете с изваждането на всичко от кухненските шкафове и чекмеджета, вземете всеки предмет в ръка и решете дали да го запазите, или да го изхвърлите.
 • Решете къде да поставите вещите в кухненските шкафове и чекмеджета и докато го правите, помислете първо за "ефективността". Поставете кухненските си принадлежности там, където ще бъдат лесно достъпни, когато и където ви трябват. Общото правило е предметите, които използвате най-често, да са на нивото на очите ви, а тези, които използвате по-рядко, да са по-далеч или по-високо.

 

 • Организирайте кухненските си принадлежности на зони:
  ЗОНА 1: ежедневни чинии, купи, основни стъклени съдове, чаши, прибори за хранене (леснодостъпни, по възможност близо до съдомиялната машина)
  ЗОНА 2: съдове и аксесоари, използвани при готвене - тенджери, тигани, дъски за рязане, шпатули, дървени лъжици, купи за смесване, подправки (близо до котлона и фурната)
  ЗОНА 3: килер или плъзгащи се чекмеджета за съхранение - сухи храни, подправки, по-големи кухненски приспособления или кухненски уреди, които не използвате всеки ден
  ЗОНА 4: кошче за отпадъци и зона около мивката - подредете отпадъците, почистващите препарати, принадлежностите за миене на съдове под или около зоната на мивката
  ЗОНА 5: станция за чай & кафе: чаят и кафето, както и всички аксесоари, трябва да се съхраняват в близост до чашите и чайника
  ЗОНА 6: елегантни прибори за хранене, чинии за сервиране, стъклени съдове и аксесоари за бара, които обикновено използвате само когато имате гости. Ако е възможно, съхранявайте тези предмети в друга част на дома си (в трапезарията или във всекидневната)

 • Изсипете зърнени храни, хлебни изделия, макаронени изделия, ориз, закуски и други сухи храни в прозрачни контейнери за храна, кошници или други видове кухненски контейнери. Така ще имате повече място, храните ще се съхраняват по-добре и ще можете да виждате и намирате по-бързо всички необходими съставки. 
 • Възползвайте се от органайзери и разделители за чекмеджета, използвайте различни видове кухненски органайзери, използвайте вратичките на шкафовете и килера, монтирайте закачалки и кукички, използвайте пространството около стените и вратите, за да поддържате всичко подредено и лесно достъпно.
 • Следвайте плана за почистване на кухнята – когато става въпрос за ежедневно почистване, уверете се, че винаги следвате един и същ опростен план за почистване. Например: почистете работния плот и масата, измийте чиниите/заредете съдомиялната машина, почистете плота на печката, избършете кухненските плотовете, почистете мивката и изхвърлете боклука. По-сложните задължения като миене на пода, почистване на чайника от котлен камък или почистване на кухненските чекмеджета, могат да бъдат планирани за определени дни от седмицата или месеца

 

Организирането на кухненските отпадъци винаги е било голямо предизвикателство, особено сега, когато сме наясно с въздействието на разделното събиране на отпадъците върху околната среда, ето защо то може да се превърне в още по-голямо предизвикателство. Затова първокласните производители на кошчета за отпадъци се грижат да нямате никакви проблеми при управлението на отпадъците си - нито когато става въпрос за издръжливостта и практичността на предлаганите продукти, нито когато мислите за стилния вид на кухненското си пространство.

Къде да държим кошчето за отпадъци?

Традиционно, кошчето за отпадъци се държи под мивката, което е чудесно решение за малки кухни или малки семейства. Въпреки това, когато искате да събирате разделно отпадъците си, защото семейството ви произвежда много или просто защото имате голяма кухня, може да помислите за избор на външен кош. Не се паникьосвайте обаче! Съвременните кошчета за отпадъци изглеждат чудесно, а понякога дори не приличат на кошче.

Какви кошчета за отпадъци са на разположение?

В Кулина ви предлагаме голям избор от контейнери за отпадъци на един от световноизвестните производители на кухненски продукти Brabantia. Brabantia е специализирана в практични и елегантни решения за съвременните домове, включително управление на отпадъците за всеки тип и размер кухня и семейство. В каталога си предлага кошчета за отпадъци във всякакви размери, цветове и с различни практични характеристики. Сред тях ще намерите:

 • кошчета с педал и едно, две или три отделения за сортиране на отпадъци
 • вградени кошчета за отпадъци (монтират се от вътрешната страна на вратата на подовия шкаф)
 • кошчета във всякакви размери и цветове - елегантни и стилни външни кошчета за отпадъци
 • комплект кошчета за отпадъци(едно върху друго)
 • кошчета за компостируеми отпадъци
 • кошчета за маса
 • изключително здрави и компостируеми торби за боклук

Както виждате, възможностите за перфектно организиране на кухненските отпадъци са доста широки. Всичко, което трябва да направите, е да изберете идеалното решение за вашия дом и кухня.

Вижте всички кошчета за отпадъци

 

Ако искате да прекарвате времето си в кухнята с удоволствие, ако искате да имате достатъчно място за приготвяне на храна и ако искате да имате усещане за добре организирано и чисто пространство около себе си, уверете се, че кухненските плотове са максимално функционални и в порядък. За да постигнете това, ще ви трябват някои кухненски аксесоари, които помагат за организирането на плотовете.

Дъски за рязане – съхранявайте ги по стилен начин и ги поддържайте чисти!

Къде да съхранявате дъската за рязане?

Следващото нещо, което държите на кухненския плот, е дъска за рязане или комплект дъски за рязане. В зависимост от стила на вашия интериор можете да ги подпрете стилно на стената (особено ако изберете дървени дъски с различни размери), да купите комплект със специална поставка или просто да ги скриете в кухненското чекмедже, но не забравяйте, че те се нуждаят от циркулация на въздуха, за да изсъхнат добре.

Как да почиствате дъските за рязане?

Независимо какъв начин на съхранение на дъските за рязане сте избрали, уверете се, че ги почиствате и използвате по подходящ начин, за да не пренасят микроби. Не забравяйте, че едно от основните правила е да използвате различни дъски за рязане на месо, хляб или зеленчуци. Никога не поставяйте дървена дъска за рязане в съдомиялна машина. Почистете ги веднага след употреба, подсушете и от време на време ги „подправете“ с капка масло.

Някои дъски за рязане, предлагани в Кулина, са много повече от стандартни дъски за рязане. Те имат бразди за събиране на трохи или сокове, някои са сгъваеми, което улеснява прехвърлянето на нарязаната храна в тенджерата или тигана, някои са снабдени с поставка или са в комплект. Изберете тази, която най-добре отговаря на нуждите ви или тази, която ви харесва най-много. Това е важно - ще я използвате всеки ден!

 

Блокове за ножове – дръжте ножовете си на сигурно място и под ръка!

Кой е един от кухненските инструменти, които използвате най-често в кухнята си? Нож! Ето защо е много удобно ножовете да са винаги под ръка, добре съхранени в стилен блок за ножове или върху магнитна поставка за ножове.

Защо е добре да съхранявате ножовете си в блок за ножове?

Съхраняването на ножовете върху или над кухненския плот има и друго предимство пред това да ги държите в кухненско чекмедже. То предпазва остриетата на ножовете и ги държи разделени, за да останат остри за по-дълго време. Уверете се, че почиствате редовно блока за ножове и че спазвате инструкциите на производителя.

 

Кутии за хляб – защо трябва да ги купите?

Къде трябва да се съхранява хлябът?

Ако нямате килер, вероятно съхранявате хляба на кухненския плот или в кухненското чекмедже. Никога не трябва да съхранявате хляб в хладилник или в близост до източник на топлина. Хлябът трябва да се съхранява на тъмно, сухо и хладно място, а подходящата кутия за хляб е идеалният избор. Коя кутия за хляб е най-добрата?

Качествените кутии за хляб са изработени от безопасни за храните материали, позволяват циркулация на въздуха, почистват се лесно и запазват хляба ви свеж за по-дълго време. Някои от тях имат практични характеристики като капаци, служещи като дъски за рязане. Изберете кутия за хляб, която отговаря на количеството хляб, което обикновено купувате, и която най-добре подхожда на стила на кухнята ви. В Кулина ще намерите голямо разнообразие от кутии за хляб в различни цветове и стилове. Можете да изберете практични кутии за хляб от неръждаема стомана на Brabantia или WMF, дървени и керамични кутии за хляб на Continenta или стилни кутии за хляб на Alessi.

 

Органайзери за прибори – отделете подходящо място на лъжиците за разбъркване и обръщане

Дръжте кухненските си инструменти и прибори винаги под ръка, когато готвите. Ако сте десничар, дръжте основните си прибори като кухненски черпак, лъжици за бъркане или кухненска шпатула отдясно на печката (в кухненско чекмедже или в органайзер за прибори). Вляво от печката дръжте кухненски прибори и аксесоари, които все още използвате, но не толкова често (преса за чесън, отварачка за консерви, чукчета за месо, щипки и др.)

Поставките за прибори не трябва да са скучни! Добавете малко стил в кухнята си и изберете органайзери, които ще внесат характер в кухнята или ще съответстват на нейния стил.

Вижте органайзери за прибори

 

Поставки за хартиени кърпи - най-добрите приятели на всеки готвач!

И не на последно място... поставка за хартиени кърпи - най-добрият приятел на всеки готвач! Използването на хартиена кърпа в кухнята е хигиенично и удобно, освен ако тя не пада от плота на пода от време на време или не ви е трудно да откъснете толкова, колкото ви трябват с една ръка. Но с подходяща поставка за хартиени кърпи всичко изглежда много по-добре и работи много по-лесно, затова се уверете, че сте взели такава, която отговаря на стила на вашата кухня.

Вижте поставки за хартиени кърпи

 

Съвет от Кулина

Много хора държат подправките в кухненските си чекмеджета или в килера, но всъщност те се използват докато готвите и затова най-доброто място за съхранението им е близо до печката. Можете да използвате специална поставка за подправки на плота или да монтирате над плота стойка или рафт за подправки, за да са винаги под ръка, когато ви трябват.

 

Когато подреждате кухненските си шкафове и чекмеджета, опитайте се да групирате предмети заедно, като например всички продукти и аксесоари за печене, прибори за хранене и чаши, кухненски съдове, малки уреди и т.н. Това е логично, тъй като когато изпълнявате определена задача, можете да вземете всичко необходимо наведнъж.

Как да подредите кухненските си чекмеджета?

За да организирате перфектно кухненските си чекмеджета, използвайте дървени или пластмасови органайзери и кутии за съхранение, както и органайзери за чекмеджета (включително за прибори) и регулируеми дървени разделители. Сортирайте по-малките предмети и аксесоари според това кога и къде ги използвате. Етикетирайте контейнерите, за да можете да намерите това, което търсите възможно най-бързо.

Как да подредите кухненските си шкафове?

За да използвате по най-добрия начин кухненските шкафове и да ги направите възможно най-практични, използвайте органайзери за шкафове, телени стелажи, рафтове за кухненски шкафове и всякакви други интелигентни решения за съхранение, които ви позволяват да удвоите пространството на рафтовете и да избегнете разхищението на свободно място между тях.

Как да съхранявате тенджерите и тиганите?

Можете да съхранявате съдовете си в чекмеджетата за тенджери & тигани или в кухненските шкафове, да монтирате висяща стойка за тях на стената или под шкафовете, или поставка за тенджери над кухненския остров.

Ако решите да съхранявате съдовете си в кухненските чекмеджета, трябва да помислите за закупуване на специални разделители за тях, за да избегнете драскотини, които могат да разрушат незалепващото покритие. Можете също така да използвате телени органайзери за капаци или държачи за капаци, които могат да бъдат монтирани от вътрешната страна на вратите на кухненските шкафове в килера или кухнята.

За интелигентни решения за кухненските шкафове и чекмеджета разгледайте нашата оферта от органайзери за чекмеджета и други интелигентни решения.

Кухненски органайзери

Съвет от Кулина

Ако сте късметлии с килер, вземете си органайзер над вратата, за да уползотворите вътрешното пространство на килера. Когато реорганизирате, всяко неизползвано място е от значение!

 

Кухнята естествено е място, където приготвяте и готвите храна, така че правилното й съхранение - независимо дали става въпрос за сухи съставки, използвани за приготвяне на храна или за съхранение на вече приготвени ястия, е важна част от организацията на всяка кухня.

Как да съхранявате сухите храни?

В идеалния случай, сухите съставки трябва да се съхраняват на хладно, сухо и тъмно място, например в килера или в затворени кухненски шкафове. Препоръчителните срокове за съхранение на сухи храни варират от 4 месеца до 1 година, но колкото по-висока е температурата, толкова по-кратко е времето за съхранение.

Ако мястото, на което съхранявате сухите храни, е тъмно, можете да използвате прозрачни контейнери и буркани за съхранение. Основното им предимство е, че можете да видите какво има в контейнерите от пръв поглед, да намерите продуктите и да готвите по-бързо. Наличието на прозрачни контейнери за съхранение на храни прави и вътрешността на кухненските шкафове или хладилника ви да изглеждат спретнати и по-организирани.

Ако изберете керамични или други видове съдове, които не са прозрачни, използвайте хубави етикети. Етикетите могат да бъдат полезни и за организирането на малки контейнери в чекмеджетата - поставете етикет на капаците, за да можете бързо да установите съдържанието им.

В Кулина ще намерите широка гама от съдове за съхранение на храна, включително стъклени буркани и пластмасови съдове с различни форми, цветове, стилове и размери. Използвайте ги в килера или в кухненските шкафове и изберете някои контейнери (с възможност за подреждане един върху друг) за кухненския плот или стилни буркани за храна, за да съхранявате храните, които използвате най-често винаги под ръка. Не забравяйте, че е важно да избeрете висококачествени контейнери, изработени от безопасни за храните материали, които не съдържат BPA и не отделят вредни вещества при контакт с храната.

Вижте контейнери за съхранение на храна

 

Как да съхранявате готови ястия?

Най-добрият начин за съхранение на готова храна е да използвате стъклени съдове, подходящи за използване в хладилник. Те са безопасни за храните, имат плътно затварящи се капаци и са най-подходящи за съхранение на остатъци или готови ястия. Можете да ги закупите поотделно или в практични комплекти с размери подходящи за различни храни.

За да пренасяте домашно приготвената храна и да я носите в движение - на училище или в офиса, разгледайте нашата селекция от кутии за обяд.

Вижте кутии за обяд

 

Как да организирате зоната около мивката? Миенето на чинии никога не е било толкова... стилно! Вярвате или не, аксесоарите за миене ще ви помогнат не само да измиете съдовете, но и да ги поддържате възможно най-хигиенични и да организирате зоната около мивката по елегантен и практичен начин.

Аксесоари за миене

Сред аксесоарите за миене, предлагани в Кулина, ще откриете много аксесоари, които ще направят мивката ви не само много по-добре организирана, но и по-хигиенична. Вероятно знаете, че гъбите и кърпите за миене на съдове в кухнята задържат повече бактерии, отколкото кухненските четки. Ако ги държите в мивката, това прави нещата още по-лоши, тъй като те не изсъхват добре. В Кулина ви предлагаме различни решения за вашата зона за миене, които ще държат под око тези аксесоари и които също така ще направят мивката ви да изглежда по-добре.

В нашето предложение от аксесоари за миене ще откриете издръжливи и елегантни четки за съдове с вградени дозатори за сапун или вендузи за лесно съхранение, специални поставки и органайзери за четки, сапун или гъби за съдове, които могат да се поставят извън мивката или да се окачат вътре, дозатори за сапун или купи за миене на съдове.

Аксесоари за миене

 

Поставки за сушене на съдове

Нуждаете ли се от поставка за сушене на съдове?

Ако не използвате често съдомиялната машина, живеете сами или не готвите вкъщи, вероятно имате нужда от сушилник за съдове. Спрете да недоволствате от това, тъй като в Кулина ще намерите доста богато предлагане на модерни, елегантни продукти за сушене на съдове, тави за отцеждане на съдове (също и разширяеми), отцедници за прибори и подложки за мивки. Техният дизайн е не само семпъл и елегантен, но и разполагат с много практични функции, които ще улеснят живота ви.

Поставки за сушене на съдове

 

Какъв кухненски текстил трябва да използвате в кухнята?

Кухненският текстил е много важен за поддържането на кухнята чиста, безопасна и стилна. Кухненските кърпи ви помагат при миенето на съдовете, кухненската престилка е вашият костюм за готвене и сервиране на готовите ястия на трапезата, а ръкавиците за фурна и подложките за тенджери ви предпазват от горещите съдове, както и кухненските плотове и масите от дъната на горещите тенджери и тигани.

Разгледайте нашата селекция от стилни хавлиени кърпи , които ще придадат характер на кухнята ви, практични висококачествени престилки , които ще са идеални както за готвене вътре, така и навън или изберете текстилни подложки и поставки за тенджери , които ще предпазят ръцете ви и кухненските плотове. Можете също така да разгледате нашия богат избор от подложки , за да бъдат кухненските плотове и масите ви още по-сигурни и защитени.

Вижте кухненски текстил